Novi rekordi na svjetskim burzama

Cijene nafte pale oko 50 centi
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, petoga zaredom, pri čemu su indeksi na Wall Streetu dosegnuli rekordne razine, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Novi rekordni dosezi tih indeksa zahvaljuju se napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine. U četvrtak su i američki i kineski dužnosnici kazali da je postignut napredak u pregovorima, pri čemu je Peking poručio da je dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

Kina i SAD moraju istovremeno ukloniti neke od postojećih carina kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma, objavilo je kinesko ministarstvo trgovine. To je potaknulo nadu ulagača da će uskoro završiti trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta oba gospodarstva.

Međutim, mediji pišu da je plan Bijele kuće o uklanjanju carina suočen s unutarnjim protivljenjem i da konačna odluka nije donijeta.U petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

Ipak, na tržištima vlada optimizam. “Prevladava mišljenje da ćemo prije kraja godine vidjeti neku vrstu trgovinskog sporazuma”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.  Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija. Od više od 440 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih oko 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata. „Premda su pale na godišnjoj razini, zarade kompanija bolje su nego što su mnogi očekivali”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao prema košarici valuta jer su ulagači, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, bili skloniji rizičnijim investicijama.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su prošloga tjedna porasle više od 1 posto. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 48 centi, na 56,76 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 57 centi, na 61,95 dolara.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer zasad nema značajnijih korporativnih vijesti, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati nakon tri tjedna pada.

You may also like

0 comments