Novi rekordi na svjetskim burzama potaknuti dogovorom u SAD-u

Na Wall Streetu su u ponedjeljak svi najvažniji indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer je američki Senat postigao dogovor o daljnjem financiranju saveznih službi i jer kompanije objavljuju bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.
Dow Jones ojačao je 0,55 posto, na 26.214 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 2.832 boda, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 7.408 bodova.

Novi rekordi tih indeksa uslijedili su nakon što je u Senatu postignut dogovor o daljnjem financiranju saveznih službi, pa je izbjegnut dugotrajniji prekid rada pojedinih agencija i drugih državnih institucija.

U petak u ponoć došlo je, naime, do paralize dijela američkih državnih službi jer demokrati i republikanci u Senatu nisu uspjeli postići dogovor o financiranju savezne vlade, podijeljeni oko pitanja ilegalne imigracije i sigurnosti granica.

No, pregovori između demokrata i republikanaca vodili su se i tijekom vikenda, pa je u ponedjeljak konačno postignut dogovor u Senatu.

“Pomislili biste da bi rizik od prekida rada državnih službi mogao preplašiti neke ulagače i natjerati ih na povlačenje s tržišta. No, to se nije dogodilo, što pokazuje koliko je tržište čvrsto”, kaže Eric Marshall, direktor u fondu Hodges Capital Management.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija, među ostalim, diva u naftnom businessu Halliburtona i Netflixa, čija ponuda televizijskog i filmskog programa na internetu privlači sve više pretplatnika.

Cijena dionice Hulliburtona skočila je gotovo 7, a Netflixa gotovo 8 posto. I većina drugih kompanija izvješćuje o boljim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 12,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 11,8 posto.

Takva očekivanja podržavaju tržište, kao i procjene o pozitivnom doprinosu nedavno prihvaćene porezne reforme na gospodarstvo. Osim rasta zarada, ulagači očekuju da će smanjenje poreza kompanijama dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,20 posto, na 7.715 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,22 posto, na 13.463 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 5.541 bod.

Prihodi Netflixa u posljednjem lanjskom tromjesečju dosegnuli su 3,3 milijarde dolara, 33 posto više nego godinu dana prije, a kako je snažno porastao i broj pretplatnika na njezinu uslugu internetske televizije, cijena dionice Netflixa dosegnula je rekordne razine.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegnula je u proteklom tromjesečju 186 milijuna dolara, gotovo tri puta više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 8,3 milijuna, oko 2 milijuna više nego što se očekivalo, pa ih sada ukupno u svijetu ima oko 117,6 milijuna.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streeta cijena dionice Netflixa skočila gotovo 8 posto i dosegnula rekordnih 245 dolara.

Stoga je tržišna vrijednost te kompanije po prvi put premašila razinu od 100 milijardi dolara.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje najavljuju online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, iz kompanije poručuju da je protekli kvartal bio odličan i da se pokazuje kako se stvaranje originalnog sadržaja isplati.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev. Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, među kojima je jedna od najpoznatijih bila dramska serija “Kuća od karata”.

Netflix je poručio da će nastaviti povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje. U ovoj godini kompanija planira uložiti 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove, od čega otprilike četvrtinu u vlastite originalne programe.

Na brzo širenje Netflixa u svijetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je od 8,3 milijuna novih pretplatnika u proteklom kvartalu, njih 6,36 milijuna zadobio izvan SAD-a. Stoga je sada više od polovice svih pretplatnika Netflixa, njih 53 posto, izvan SAD-a.

You may also like

0 comments