Novi rekordi na svjetskim burzama, energetski sektor prednjači

Brzi oporavak
 Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se vijestima o napretku u liječenju koronavirusa. Američke su vlasti, naime, odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od Covid-19 virusa za liječenje oboljelih. Premda je Svjetska zdravstvena organizacija skeptična u vezi takvog liječenja zbog nedovoljno kvalitetnih podataka, ulagače je ohrabrio još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih, kažu analitičari.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom i financijskom. Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači, udaljen 4,2 posto, dok je u odnosu na početak godine u minusu 0,8 posto.

Nasdaq je, pak, od početka godine na dobitku gotovo 27, a S&P 500 oko 6 posto. Tako su, unatoč sporom oporavku gospodarstva od duboke recesije i širenju koronavirusa u SAD-u, Nasdaq i S&P 500 indeks nadoknadili sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama.

Takav brzi oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više tisuća milijardi dolara. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice. Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u dubokoj recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, treći dan zaredom, jer tržišta podržava visoka likvidnost i jer su ulagači i dalje pod dojmom vijesti o napretku u liječenju koronavirusa.  Pozitivno na tržište utječu i vijesti da su američki i kineski dužnosnici zadovoljni dosadašnjim provođenjem prve faze trgovinskog dogovora. A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Cijene su nafte, pak, porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros dosegnula 45,20 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 44,50 dolara. Na američkom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 42,55 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 42,45 dolara.

You may also like

0 comments