Novi rekordi na globalnim burzama

Dobri rezultati anulirali širenje delta soja

Na američkim i europskim burzama prošlog su tjedna cijene dionica dosegnule nove rekordne razine, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i dobrim gospodarskim pokazateljima, pa su vijesti o širenju delta soja koronavirusa bile u drugom planu.

Novi rekordni dosezi tih indeksa ponajviše se zahvaljuju boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima američkih banaka i kompanija. Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 430 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je gotovo 88 posto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle gotovo 93 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 66 posto.

Poslodavci u SAD-u pojačano su zapošljavali u srpnju, a stopa nezaposlenosti pala je za 0,5 postotnih bodova, na 5,4 posto, izvijestilo je u petak američko ministarstvo rada.

Poslodavci su u srpnju neto otvorili 943.000 novih radnih mjesta, nakon 938.000 u lipnju, podatci su ministarstva.

Najviše su u srpnju zapošljavali poslodavci u sektoru turizma i ugostiteljstva, zabave i rekreacije, obrazovanja te u sektoru poslovnih usluga.

Broj nezaposlenih pao je za 782.000, na 8,7 milijuna, a stopa nezaposlenosti je s lipanjskih 5,9 posto u srpnju snižena na 5,4 posto.

Iako je stopa nezaposlenosti znatno niža no što je bila u travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala pandemije, još je uvijek osjetno iznad pretpandemijske razine, ističu iz ministarstva i podsjećaju da je u veljači prošle godine iznosila 3,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošlog tjedna porasle, pa je STOXX 600 skočio više od 1.5 posto i dosegnuo rekordnu razinu.

Na azijskim tržištima kapitala u ponedjeljak su najvažniji dionički indeksi blago ojačali, no uz skroman obujam trgovanja jer su tržišta u Japanu i Singapuru zatvorena zbog praznika.

No, neke investitore jutros je zabrinulo naglo potonuće cijene zlata na 1.750 dolara za uncu. Ono je aktiviralo automatske naloge za prodaju kako bi investitori spriječili daljnje gubitke, zbog čega je cijena zlata potonula na svega 1.684 dolara – najnižu razinu u zadnjih četiri mjeseca. Sada se njegova cijena kreće oko 1.723 dolara za uncu, što je 2,2 posto manje nego u petak.

Pale su i cijene nafte za otprilike dva posto, nastavivši kliziti nakon prošlotjednog potonuća za više od 6 posto zbog zabrinutosti oko širenja delta varijante koronavirusa i uvođenja novih ograničenja za putovanja, prije svega u Aziji. Barel Brenta jutros stoji 69,26 dolara, a na američkom tržištu cijena barela iznosi 66,9 dolara.

You may also like

0 comments