Novi rast cijena zbog zatvaranja proizvodnje u Meksičkom zaljevu

Oluja zaprijetila industriji
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak 46 dolara zbog zatvaranja gotovo polovine proizvodnje u Meksičkom zaljevu u očekivanju oluje koja bi trebala prerasti u uragan.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla na 45,97 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po  43,43 dolara. Naftne kompanije obustavile su gotovo 82 posto proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu a prekinuta je i prerada zbog očekivane dvostruke oluje koja je zaprijetila ključnoj američkoj naftnoj regiji.

Proizvođači su u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zatvorili proizvodne kapacitete nešto veće od 1,5 milijuna barela dnevno, gotovo 14 posto ukupne američke proizvodnje. Prijetnja dvostruke oluje u međuvremenu je oslabila – oluja Laura razvit će se u uragan ali oluja Marco je oslabila i vjerojatno će se do srijede ujutro raspršiti, prognozira američki Nacionalni centar za uragane. “Uragani bi općenito u ovom tjednu mogli ograničavati opskrbu i poduprijeti cijene, možda čak i na nešto višu razinu, ali tržište će se uskoro opet fokusirati na najveći od svih uragana, na Covid 19”, procjenjuje Bjonar Tonhaugen iz Rystad Energyja.

Zaključuje tako da će smjer tržišta ipak odrediti oporavak potražnje i naznake razvoja pandemije. Američki infektolog upozorio je u ponedjeljak da bi žurba sa cjepivima za Covid 19 mogla potkopati testiranje drugih perspektivnih rješenja, nakon što su američki regulatori odobrili uporabu krvne plazme oporavljenih pacijenata kao lijek za koronavirus.

Europa ponovo bilježi rast broja zaraženih koronavirusom, uključujući i ponovne infekcije. U ovome su tjednu u Europi zabilježena dva slučaja ponovne infekcije te jedan u Hong Kongu. Potporu tržištima pružila je danas i opetovana poruka američkih i kineskih trgovinskih dužnosnika da podupiru prvu fazu trgovinskog sporazuma dva vodeća svjetska gospodarstva.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 45,19 dolara, te je porasla 27 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments