Novi prosvjedi, Zaev i Gruevski ipak na pregovorima

Sastanak vođa četiri najveće političke stranke u Makedoniji i evropskog komesara za pregovore za proširenje, Johannese Hahna, o postizanju dogovora u cilju okončanja političke krize u toj zemlji održava se u zgradi Evropske komisije u Briselu. Iako je prvobitno bilo potvrđeno da će Hahn imati bilateralne susrete sa Zoranom Zaevim, vođom najveće opozicione stranke, Socijaldemokratskog saveza Makedonije, a zatim s premijerom i predsjednikom VMRO-DPMNE-a, Nikolom Gruevskim, oni su sjeli za isti sto s izvjestiteljem u Evropskom parlamentu za Makedoniju Ivom Vajglom, kao i s predsjednicima Demokratske partije Albanaca, Menduhom Thacijem i Demokratske unije za integraciju, Alijem Ahmetijem, piše Al Jazeera Balkans

Prema riječima glasnogovornice EK-a Maje Kocijančič, makedonski politički lideri, uz Hahna i Vajgl, sjeli su za pregovarački sto da postignu dogovor u odnosu na pitanja iz postignutog okvira, dogovorenog na sastanku u Skoplju prošle sedmice, prenosi Anadolija. Prošle sedmice je SDSM prvo najavio da se povlači iz pregovora s vladajućim VMRO-DPMNE-om za izlazak zemlje iz političke krize, a potom je povukao tu odluku. Dogovoreno je potom da se do kraja aprila naredne godine organizuju prijevremeni parlamentarni izbori, pa se na današnjem sastanku očekuje dogovor – ko će upravljati Makedonijom i provoditi reforme te organizovati izbore.

Čelnik SDSM-a, Zoran Zaev, rekao je uoči sastanka kako su pozicije pregovarača “sasvim suprotstavljene”.”Logični argumenti su na našoj strani, zato što su krajnji cilj fer, demokratski, regularni izbori, koji se mogu provesti jedino prelaznom vladom bez Nikole Gruevskog, kako bi se garantovala mogućnost da građani slobodno izraze svoju volju. Devet godina ova vlast je konstruisala diktatorski i autokratski režim, koji se može odstraniti sa dovoljno mjeseci rada prelazne vlade, koja bi garantovala slobodu građanima”, rekao je Zaev. “Nadam se da će to razumjeti i Evropska komisija. Ako ne razumije danas, možda će razumjeti za 10 ili 20 dana, mi ne žurimo. Znamo da je važno da zemlja ponovo dobije preporuku Evropske komisije, da nas to vodi prema pregovorima za EU, ali iznad svega je da imamo slobodnu i demokratsku zemlju”, zaključio je Zaev.

U utorak se navršilo četiri mjeseca otkako građani Makedonije traže ostavku ministra zdravstva Nikole Todorovog, kojeg drže odgovornim za tragičnu smrt devetogodišnje Tamare Dimovske iz Velesa. Djevojčica se trebala liječiti u inozemstvu, ali kako kažu građani koji su prosvjedovali, kao i Tamarina majka, to se nije dogodilo jer država nije reagirala pravovremeno, i pored toga što je obitelji malene Tamare bilo obećano da će je država poslati u inozemstvo na liječenje.

S tim u vezi, u utorak u poslijepodnevnim satima građanski pokret “Protestiram” zatražio je ostavku aktualnog ministra zdrastva Nikole Todorovog. “Tamara je probudila građansku svijest na jedan suviše crn način. Pokazalo se koliko nam je ‘trulo’ zdrastvo u srži svog postojanja i koliko smo mi, građani Makedonije, postali pacijenti birokracije u jednoj administraciji i koliko nismo poštovani”, izjavio je prisutnim građanima Ognen Janevski, koji se obratio u ime građanskog pokreta “Protestiram”, prenosi Anadolija. “Tražimo ogovornost jer smo ostavili Tamaru da umre bez ikakve savjesti, bez bilo kakvog osjećaja krivice. Ministar zdrastva Nikola Todorov kao autoritet je izašao i rekao da će se obezbijediti potrebna sredstva i mi smo mu povjerovali, a istovremeno nam je bilo oduzeto pravo humanosti da mi prikupimo sredstva”, rekao je Janevski.

Okupljena grupa građana se ispred zgrade Vlade uputila prema Ministarstvu zdrastva, gdje ih je dočekao kordon policije. Policajci nisu dozvolili građanima da se približe zgradi Ministarstva, a građani su počeli izvikivati: “Pravda za Tamaru”, “Nema pravde, nema mira”, “Odlazi. Nikola Todorov”… Prisutnim građanima se obratila i majka umrle Tamare, Žaklina Dimovska, koja je iskazala duboko žaljenje zbog gubitka svoje kćeri i zaželjela da se nikome ne dogodi tragedija koju ona proživljava. “Ovdje sam da zatražim odgovornost za smrt moje kćerke, ali ujedno i pošaljem poruku da ne dozvolimo ovakve greške, da majke ostale djece ne nose crne marame i tuguju za svojom djecom. Tražim pravdu za svoju kćer Tamaru”, rekla je Žaklina Dimovska iz Velesa.

Prosvjed je završen jednominutnom šutnjom, čime su građani željeli odati poštovanje svim žrtvama neodgovornog ponašanja nadležnih institucija, rekli su iz udruge “Protestiram”. Devetogodišnja Tamara Dimovska iz Velesa, koja je imala iskrivljenje kičme, umrla je 9. veljače 2015. godine, kada je, bez davanja znaka života, iz njezine kuće bila prebačena u velešku bolnicu. Tamarina obitelj se trudila tri mjeseca osigurati financijsku pomoć i podršku od države, pri čemu je ministar zdravstva Todorov izjavio da će Tamarina operacija biti na račun države. I pored svakodnevnih apela njene majke da se zdrastveno stanje Tamare iz dana u dan pogoršava, nadležne institucije nisu poslale Tamaru na operaciju. Tamara Dimovska je umrla u Veleškoj bolnici.

You may also like