Novi projekti za pomoć siromašnima

Zagreb – U suradnji sa civilnim udrugama realizirat ćemo nove projekte za građane koji su u relativnom siromaštvu i one koji povremeno rade pa zbog toga nisu u sustavu socijalne skrbi. Takvim obiteljima i njihovoj djeci osigurat ćemo školsku prehranu, pomoći u nabavci svakodnevnih potrepština i osigurati korištenje socijalne samoposluge, a starijima i nemoćnima prijevoz do liječnika. Najavila je to na konferenciji za novinare ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Natječaji za projekte vrijedne ukupno 24 milijuna kuna, na koji će se moći javljati nevladine udruge iz čitave Hrvatske, bit će raspisani tijekom ožujka.  Tih 24 milijuna kuna su dodatna sredstva uz 154,6 milijuna kuna koji su, kao i u prošloj godini, osigurani za projekte i programe civilnih udruga koje rade na području socijalne skrbi. Novac je osiguran iz igara na sreću “Hrvatske lutrije” u kojoj je zadnjih godina napravljeno reda, istaknula je Opačić. Koliko će ljudi biti obuhvaćeno tim projektima utvrdit će udruge koje se bave pružanjem uslugama na svojem području.  Na novinarsko pitanje radi li u suradnji s HEP-om na projektu oprosta dugova i plaćanja struje siromašnim građanima, kao što se spekulira u medijima, Opačić je odgovorila da Ministarstvo tri godine radi na raznim projektima za ublažavanje siromaštva, a o konkretnim detaljima u vezi plaćanja struje moći će više reći nakon konačnog dogovora.

Do sada je 900 građana uspjelo realizirati oprost duga, njih 1750 je u proceduri da to ostvare, a 20.000 dobilo je potvrdu da su blokirani duže od godinu dana. Mislim da proces oprosta dugova ide pristojno, ocijenila je Opačić.

You may also like