Novi predsjednik Katalonije najavio odcjepljenje

Novi predsjednik Katalonije Carles Puigdemont najavio je odcjepljenje te pokrajine. Najavio je i pregovore sa Španjolskom te s europskim dužnosnicima kako bi Katalonija dobila svoj ustav.

Mjeseci koji slijede neće biti ni lagani ni komotni. Ovo nisu vremena za kukavice, istaknuo je 53-godišnji Puigdemont u obraćanju parlamentu. Živjela slobodna Katalonija, kazao je na kraju govora. Puigdemont je postao predsjednik nakon teških pregovora dviju strana koje zagovaraju neovisnost, koalicije “Zajedno za Da” i antikapitalističke stranke Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje su tek nakon tri mjeseca postigle sporazum.

Iz Madrida je, brzo stigao odgovor. Tehnički španjolski premijer Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra, poručio je da će zakonima braniti cjelovitost Španjolske. Bilo kakva odluka koja bi se idućih dana mogla biti donijeti u Kataloniji, a koja bi povrijedila zakon, imat će trenutačni odgovor države s instrumentima koje dopušta aktualno zakonodavstvo. Neće biti  nikakvog ustavotvornog procesa jer je suverenitet u španjolskom narodu, poručio je.

You may also like

0 comments