Novi poticaji poduprijeli svjetske burze

Nadanje
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će američki Kongres do kraja mjeseca prihvatiti nove poticajne mjere, a da će velike tehnološke kompanije objaviti bolje nego što se očekuje kvartalne poslovne rezultate.

U fokusu ulagača su rasprave u Kongresu o novom paketu pomoći gospodarstvu vrijednom 1.000 milijardi dolara, s obzirom da neke od sadašnjih izvanrednih mjera za pomoć nezaposlenima ističu krajem mjeseca. Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci uskoro usuglasiti nove poticajne mjere.

No, mnogi se plaše da će nove poticajne mjere biti nedovoljne zbog stalnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u SAD-u. Zbog toga, naime, neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

Cijene dionica najviše su jučer porasle u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će velike kompanije, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Alphabet objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što to analitičari očekuju. Te su kompanije među onih 190 koje će ovoga tjedna objaviti kvartalna izvješća.

Od 130 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo. No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se samo oko 5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na većini europskih burzi indeksi su jučer pali.Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu, dok su napetosti između SAD-a i Kine u drugom planu.  Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili prošlotjedne gubitke.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio jer se očekuje da će čelnici američke središnje banke Feda s ovotjedne sjednice poručiti da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku i da će poduzeti i dodatne mjere za poticanje gospodarstva ako to bude potrebno. Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 43,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,24 posto, na 41,50 dolara.

A zbog nesigurnosti na financijskim tržištima, u posljednjih tjedan dana cijena zlata skočila je za 130 dolara. Rano jutros dosegnula je 1.980 dolara po unci, novu najvišu razinu u povijesti, no kasnije je skliznula na 1.947 dolara. Cijene zlata rastu zbog dosad nezabilježenih monetarnih poticajnih mjera središnjih banaka u svijetu kako bi se globalno gospodarstvo izvuklo iz recesije. No, masovno tiskanje novca moglo bi, plaše se ulagači, razbuditi inflaciju.

You may also like

0 comments