Novi posao u Brodosplitu

Dobra godina
U Brodosplitu je danas položena kobilica za polarni kruzer u klasi Polar Class 6, koji je ugovoren za krajnjeg naručitelja američku tvrtku Quark Expeditions iz Seattlea, koja posluje u sastavu Travelopia grupacije.

Quark Expeditions je osnovan 1991. godine i lider je u polarnim ekspedicijama. Travelopia grupacija okuplja raznoliku paletu tvrtki specijaliziranih za avanturistička putovanja. Brodovi ove kompanije imaju ojačanje trupove i ledolomce, tako da mogu ploviti u najudaljenijim područjima.

Dalibor Vukičević, direktor projekta novogradnje, kazao je da je Brodosplitu cilj gradnja što više ovakvih brodova. Novogradnja 487 za koju je položena kobilica tehnološki je napredan brod za polarne ekspedicije, nosit će ime Ultramarin. Prema riječima Josipa Jurišića, voditelja odnosa s javnošću Brodosplita, brod bi trebao biti dovršen do kraja 2020. godine.

Radi se, dakle, o putničkom brodu za krstarenje polarnim područjima na svijetu, koji će moći primiti 200 putnika u 103 luksuzno opremljene kabine, a o njima će brinuti 116 članova posade. Dugačak je 128 metara, širok 21,5 metara. Moći će postići brzinu od 16 čvorova, a bit će pogonjen s četiri glavna motora s generatorom kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4400 kw. Brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli uživati u pogledima na ledenjake i iznad i ispod površine mora. Putnicima će na raspolaganju biti širok spektar avanturističkih opcija na samom brodu. Ultramarine će, između ostalog, imati i dva dvomotorna helikoptera s dva heliodroma.

Brod će smjestiti 20 gumenih čamaca marke Zodiac, koji su smješteni u blizini vodene linije, a koji se mogu brzo rasporediti s obje strane broda na četiri točke ukrcaja koje su lako dostupne iz dvije čekaonice omogućujući gostima da izađu za manje od 20 minuta, što je dvostruko kraće od prosjeka, te da uživaju u spontanijim avanturama na kopnu nego što je to prije nije bilo moguće.

Optimizirani sustavi za gorivo, vodu, opskrbu i zbrinjavanje otpada omogućit će 70-dnevni operativni raspon koji je najbolji u klasi i koji će brodu omogućiti da ponudi potpuno novi komplet polarnih iskustava, od istraživanja neotkrivenih krajolika do novih, rijetko viđenih mjesta slijetanja, piše Jutrarnji list.

You may also like

0 comments