Novi plinovod Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije

Čelnici Turkmenistana, Afganistana, Pakistana i Indije obilježili su u nedjelju početak gradnje 10 milijardi dolara vrijednog plinovoda koji bi trebao ublažiti energetske deficite u južnoj Aziji i smanjiti napetosti u podijeljenoj regiji.

Početak radova na plinovodu obilježen je svečanošću u pustinji Karakum u blizini grada Marija kojoj su prisustvovali turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimukhamedov i njegov afganistanski kolega Ašraf Gani, te indijski premijer Navaz Šarif i indijski potpredsjednik Hamid Ansari. “Danas smo bili sudionici i svjedoci povijesnog događaja. Današnji dan obilježava početak velikog projekta – plinovoda TAPI”, kazao je na svečanosti Berdimukhamedov.

U Turkmenistanu očekuju da će plinovod godišnjeg kapaciteta 33 milijarde prostornih metara biti dovršen do kraja 2018. godine. Predsjednik Berdimukhamedov istaknuo je i da je jučerašnji dan označio početak treće faze razvoja plinskog polja Galkiniš, resursne baze budućeg plinovoda.

Galkiniš je drugo po veličini plinsko polje u svijetu a sljedeću fazu njegova razvoja nadzirat će – uz Turkmenistan – konzorcij japanskih i turskih kompanija. Unatoč tome, skupi je projekt i dalje obavijen neizvjesnošću s obzirom na pitanja sigurnosti i izostanka velikog komercijalnog ulagača. “U početnoj su fazi u fokusu bila prvenstveno pitanja ima li Turkmenistan dovoljno plina i postoji li uopće potražnja u Indiji i Pakistanu”, objašnjavao je u nedjelju u telefonskom razgovoru za AFP stručnjak za središnju Aziju pri sveučilištu u Glasgowu Luca Anceschi. “Procjena polja Galkiniš i situacije u dvije zemlje dala je pozitivan odgovor na ta pitanja. No, sjenu na projekt zapravo baca pitanje sigurnosti, koje povećava njegove troškove”, dodaje Anceschi.

Čini se da je nekoliko zapadnih energetskih kompanija odustalo od sudjelovanja u projektu. Interes je potvrdio samo Dragon Oil sa sjedištem u Dubaiju, već prisutan u turkmenistanskom naftnom sektoru. Turkmenistan pokazuje sve veću spremnost da pokrene taj projekt s obzirom na veliku ovisnost o Kini kamo izvoze tri četvrtine plina putem srednjeazijsko-kineskog plinovoda. Svojedobno je veliki kupac turkmenistanskog plina bila i Rusija ali je Gazprome u međuvremenu najavio da će smanjiti nabavu turkmenistanskog plina te ga je vlada u Ašgabatu nazvala nepouzdanim partnerom.

You may also like