U gotovo istodobno izvedenim napadima, u nedjelju su uništena vozila petorice članova oružanih ogranaka Islamskog džihada i Hamasa, suočenih sa sve većim nesuglasicama s radikalnim salafistima u pojasu Gaze, objavile su agencije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade. Policija Hamasa, koji je na vlasti u palestinskoj enklavi, još nikoga nije optužila za napad, no upozorila je da “saboteri neće umaći sankcijama”.Napadi su neobični s više aspekata: prvi se put na ovaj način napada Islamski džihad, druga snaga u Gazi i Hamasov saveznik, a istodobno je riječ o prvom koordiniranom napadu u kojemu je u roku od petnaest minuta u istoj četvrti Šeik Raduane eksplodiralo pet bomba te je istodobno napadnuto taku puno članova islamističkih pokreta u Gazi.

Očevici tvrde da su bombe bile pričvršćene na tri vozila u vlasništvu članova brigada al Kasama, oružanog ogranka Hamasa, a dvije na vozila članova brigada Al Kudsa, oružanog ogranka Islamskog džihada. Na članove navedenih grupa već je počinjeno više napada. Nekad su cilj bili visoko rangirani pripadnici Hamasa, a ponekad zgrade u njihovu vlasništvu. Najspektakularniji napad dogodio se početkom svibnja kad je salafistička skupina koja djeluje pod nazivom Pripadnici Islamske države u Jeruzalemu preuzela odgovornost za napad na bazu Al Kasama.

Svaki se put činilo da je način na koji su izvedeni napadi bio prijetnja i upozorenje, a eksplozije su uvijek podmetane tijekom noći ili u vrijeme kad se u blizini nije nalazio nitko od prolaznika. U današnjem napadu eksplozije su u potpunosti uništile automobile parkirane pred domovima njihovih vlasnika, no nije bilo žrtava. Materijalna šteta je velika, objavila je policija Hamasa, najavivši otvaranje istrage.

Related Posts