Novi napad u Ankari, identificiran mladi Kurd kao napadač

Turska policija identificirala je Sirijca koji je nedavno ušao u Tursku kao izbjeglica i navodno je blizak kurdskoj miliciji kao počinitelja atentata autobombom u kojem je poginulo 28 osoba, izvijestili su u četvrtak mediji.

Osoba koja je upravljala vozilom punim eksploziva koje je uništilo nekoliko vojnih autobusa blizu glavnog stožera vojske zove se Salih Necar, a poginuo je u eksploziji, izvijestili su dnevnici Yeni Safak (blizak vladi) i Sozcu (oporba). Identificirali su ga forenzičari zahvaljujući otiscima prstiju pohranjenima u imigracijskim službama prilikom njegova nedavna ulaska na turski teritorij u svojstvu izbjeglice, po novinama.

Turska policija sumnjiči ga da je blizak Jedinicama za zaštitu naroda, borbenoj miliciji Stranke demokratskog jedinstva, glavne kurdske stranke u Siriji, tvrde dnevnici. Nijedna od tih informacija nije potvrđena iz službenog izvora. U atentatu autobombom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare ubijeno je najmanje 28 osoba, a ranjena je 61, prema dosadašnjim podacima.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za taj napad, a Cemil Bayik, visoko pozicionirani militant Radničke stranke Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj ilegalna, rekao je da ne zna tko stoji iza napada, ali da bi to mogla biti osveta. “Ne znam tko je to učinio. No to bi mogao biti čin odmazde za nasilja u Kurdistanu”, rekao je Bayik, prenosi agencija Reuters.

Daljinski aktivirana bomba ubila je u četvrtak sedam pripadnika turskih snaga sigurnosti koji su bili u vojnom vozilu na jugoistoku zemlje, objavili su sigurnosni izvori dan nakon terorističkog napada u Ankari s 28 žrtava. Bomba je pogodila oklopno vozilo na autocesti koja povezuje okrug Lice s Diyarbakirom, najvećim gradom u pretežito kurdskoj pokrajini na jugoistoku Turske. Turski izvori sigurnosti koje je kontaktirala agencija AFP pripisuju odgovornost za taj novi napad pobunjeničkoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK).

You may also like

0 comments