Home TribinaAnalize Novi game changer na naftnom tržištu bit će pojava petrojuana

Novi game changer na naftnom tržištu bit će pojava petrojuana

by Energypress.net

Analiza Nigela Greena iz deVere Groupa

Odstupanje od američkog dolara u svjetskoj trgovini događa se u stvarnom vremenu, što nekima odgovara, dok drugima ne. Nigel Green, izvršni direktor i osnivač deVere Groupa, jednog od najvećih svjetskih neovisnih financijskih savjetodavnih društava, upozorio je da će ova promjena imati dalekosežne posljedice za globalna gospodarstva i investitore. On ističe da dominacija američkog dolara opada jer Rusija i Saudijska Arabija razmatraju korištenje kineskog juana za trgovinu naftom. Investitori će možda morati revidirati svoje dugoročne strategije ulaganja.

Jedan od najznačajnijih, ali nedovoljno prijavljenih ishoda travanjskog summita između ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga bio je Putinov prijedlog da Rusija koristi kineski juan za obračune nafte. To sugerira da Kina i Rusija namjeravaju smanjiti dominaciju američkog dolara u međunarodnom financijskom sustavu.

Osim toga, Aramco iz Saudijske Arabije opskrbljuje kineske tvrtke s 690.000 barela sirove nafte dnevno, što učvršćuje njegov status najvećeg opskrbljivača naftom u Kini. Saudijska Arabija također pregovara s Pekingom o trgovini u juanima umjesto u dolarima. Ako Saudijska Arabija, koja ima najveće rezerve nafte na svijetu, prijeđe na juan, to bi moglo uzrokovati značajan pomak u globalnom gospodarskom sustavu.

Green naglašava da je nafta jedna od najvažnijih roba kojima se trguje u svijetu, a tradicionalno se cijeni i trguje u američkim dolarima. To je dolaru omogućilo dominantnu ulogu na globalnim financijskim tržištima, jer zemlje prvo moraju nabaviti dolare kako bi kupile naftu. Ako bi se trgovina naftom odmaknula od dolara, potražnja za dolarima bi se dramatično smanjila, što bi moglo dovesti do pada vrijednosti američke valute. Ovo bi moglo imati brojne posljedice na globalno gospodarstvo, uključujući povećanu inflaciju u SAD-u i potencijalno destabilizirajuće učinke na financijska tržišta.

Related Posts