Home Hrvatska Novi dokaz protiv kapetana Dragana

Novi dokaz protiv kapetana Dragana

by Marijan Opacak

Supruga njemačkog novinara Egona Scotlanda ubijenog krajem srpnja 1991. u Jukincu kod Gline, i sama novinarka Christiane Schlotzer Scotland, kazala je na suđenju za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan, da je tužiteljstvu predala audio snimku i transkript intervjua iz rujna 1992. u kojem Vasiljković japanskom novinaru Hiroskiju Kaji rekao da je na dan pogibije njemačkog novinara preuzeo komandu i vodio napad na Glinu.

Ona je u vrijeme suprugove pogibije bila u Muenchenu, a o okolnostima njegove smrti doznala je od kolega koji su bili na terenu, ali i lokalnog stanovništva s obzirom da je nakon Oluje otišla u Jukinac.

Rekla je da je automobil u kojem je bio pogođen njen suprug na sebi imao oznaku PRESS te na upit obrane odgovorila da je do transkripta intervjua došla nakon što joj ga je dao japanski novinar, dok je audio snimku pronašla u svom stanu prije nekoliko tjedana i uzela je sa sobom misleći da će to biti važno u postupku.

Nacionalov novinar Senad Pašić posvjedočio je da je na dan napada i pogibije njemačkog novinara s kolegom fotoreporterom ‘yugom’ oko podneva iz Siska krenuo prema Glini. Vozeći su stigli do Jukinca, a s obzirom da je bilo granatiranje zajedno su se s mještanima skrili izad zida jedne trgovine i tu stajali.

I on je kao i prethodni svjedoci potvrdio da je vozilo u kojem su bili njemački novinari imalo veliku i uočljivu oznaku PRESS. Prepričao je da je oko 19 sati naišao BMW s novinarima te ga je vozač pitao gdje je Glina. Odgovorio mu je da ne ide tamo jer se puca, no ipak su krenuli u tom smjeru. Petnaestak minuta kasnije se vozilo vratilo s teško ranjenim novinarom kojeg je prihvatio na stražnjem sjedištu vozila.

“Novinar je bio hladan, zelen, blijed. Šaptao je. Nadao sam se da je takav bio od šoka, da nije ranjen. No, metak je prošao kroz desno svjetlo automobila i pogodio ga. Do Petrinje smo se vozili dvadesetak minuta. Pričao sam s njim. Bio je slab. Stiskao me, a ja sam ga zagrlio. U jednom momentu nam je puklo zadnje staklo. Čovjek je bio stvarno loše. Ostavili smo ga u Petrinji. Svi su brzo reagirali iako su bili u šoku jer kako novinar može protiv tenkova, minobacača, snajpera i mitraljeza. Na kraju me uhvatio za ruku, pogledao u oči i zahvalio mi. Par minuta kasnije je preminuo”, ispričao je Pašić.

Ubili 15 domaćih i osam stranih novinara u Domovinskom ratu

Na opetovana pitanja optuženog Vasiljkovića svjedok je odbacio mogućnost da je hrvatska vojska pucala na njemačke novinare. “Druga strana ubila je 15 domaćih i osam stranih novinara u Domovinskom ratu, a Egon Scotland je bio prvi ubijeni novinar”, kazao je Pašić.

“Dva mjeseca nakon Egonove smrti ubijen je u Hrvatskoj Kostajnici televizijski snimatelj Gordan Lederer, a onaj koji ga je snajperom ubio hvalio se po Srbiji. Mislim da svatko treba odgovarati za zlo koje je napravio, a ovdje se radilo o klasičnom ubojstvu”, rekao je svjedok.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac. Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, pljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

(Agencije)

 

Related Posts