Novi crni ponedjeljak na svjetskim burzama

Najniže u 11 godina
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks potonuo 12 posto, što je njegov najveći dnevni pad od ‘Crnog ponedjeljka’ 1987. godine jer ulagači strahuju od velikih gospodarskih šteta, unatoč nizu mjera američkih vlasti kako bi zauzdale širenje koronavirusa.

Pad S&P 500 indeksa od 12 posto, pri čemu je izbrisano oko 2.690 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, treći je po veličini dnevni pad u povijesti, odmah iza kraha na ‘Crni ponedjeljak’ 1987. godine i burzovnog sloma u listopadu 1929. godine.

Jučer je, nedugo nakon otvaranja Wall Streeta, trgovanje bilo privremeno obustavljeno jer je S&P 500 pao više od 7 posto, kada se automatski aktivira obustava kako bi se ulagači pribrali. No, to nije zaustavilo rasprodaju, pa su indeksi kasnije nastavili silaznom putanjom.

Pad S&P 500 indeksa na najniže razine od prosinca 2018. godine uslijedio je nakon što je u nedjelju američka središnja banka ponovno, već drugi put u desetak dana, smanjila ključnu kamatnu stopu, i to za puni postotni bod, u raspon od nula do 0,25 posto.

Kako je to već drugi drastični rez kamata prije redovne sjednice Feda ovoga tjedna, ulagači se plaše da je gospodarska situacija lošija nego što se na tržištima procjenjuje. Fed je, također, ponovno pokrenuo program kvantitativnog popuštanja, odnosno kupnje državnih obveznica, vrijedan 700 milijardi dolara, s ciljem ubrzanja novčanih tijekova i povećanja likvidnosti na tržištima.

No, to nije umirilo ulagače koji strahuju od velikih gospodarskih šteta, s obzirom da su poremećeni nabavi lanci i potrošnja u svijetu, da je u Los Angelesu i New Yorku naređeno zatvaranje restorana, kazališta, barova i kino dvorana u pokušaju da se uspori širenje koronavirusa.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga je petka proglasio izvanredno stanje u zemlji, a jučer je pozvao Amerikance da se u idućih 15 dana suzdrže od društvenih aktivnosti i ne okupljaju u skupine veće od 10 ljudi. Upozorio je, također, da je moguće recesija gospodarstva. To je samo uznemirilo ulagače koji se plaše da će brzo širenje pandemije paralizirati dijelove globalnog gospodarstva i izazvati oštar pad prihoda kompanija.

A najnoviji podaci iz Kine i SAD-a naznačuju kolike bi mogle biti štete od udara koronavirusa. Jučer je objavljeno da je industrijska proizvodnje u Kini u siječnju i veljači bila 13,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, što je njezin najveći pad od početka 1990. godine.

Više nego što se očekivalo pale su i investicije, kao i promet u trgovini na malo. Investicije u fiksni kapital pale su u prva dva mjeseca ove godine 24,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Promet u trgovini na malo potonuo je, pak, u siječnju i veljači 20,5 posto na godišnjoj razini jer su Kinezi u strahu od koronavirusa izbjegavali gužve na mjestima kao što su trgovački centri, restorani i kino dvorane.

A na utjecaj virusa na američko gospodarstvo ukazuje, pak, jučer objavljeni podatak da je proizvodna aktivnost u državi New York u ožujku pala po najvećoj stopi u povijesti i zaronila na najniže razine od 2009. godine.

Zbog toga ulagači nisu sigurni koliko su učinkoviti potezi vlasti u smjeru zauzdavanja virusa. VIX indeks ‘straha’ skočio je jučer na najvišu razinu u povijesti, 82,69 bodova, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks sada je 29,5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače. To znači da je duboko u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine, ali i da je od tada izbrisano oko 8.280 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale, pri čemu je STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica izgubio gotovo 5 posto i skliznuo na najnižu razinu od 2012. godine.

Nakon smanjenja kamata Feda u nedjelju, dolar na valutnim tržištima postupno slabi. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta. A cijene su nafte porasle nakon što su jučer potonule više od 9,5 posto. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela ojačala 2,5 posto, na 30,80 dolara, a na američkom tržištu 3,8 posto, na 29,80 dolara.

Nakon što su u ponedjeljak oštro pali, zaronivši na najniže razine od 2009. godine, na Zagrebačkoj su burzi u utorak ujutro Crobex indeksi porasli, što se zahvaljuje stabilizaciji svjetskih tržišta. Crobex indeks bio je oko 10,30 sati u plusu 1,55 posto, na 1.427 bodova, odmaknuvši se od najniže razine od ožujka 2009. godine.

Britanski građani trebaju izbjegavati sve ne nužne socijalne kontakte, javna događanja i putovanja, rekao je u ponedjeljak premijer Boris Johnson žestoko kritizrian zbog premlakog odgovora na epidemiju koronavirusa koji je u toj zemlji uzeo 53 žrtve.

You may also like

0 comments