Novi burzovni rekordi na valu financijskog sektora

Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u financijskom sektoru uoči sjednice čelnika američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0,28 posto, na 22.331 bod, dok je S&P 500 porastao 0,15 posto, na 2.503 boda, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 6.454 boda.

U pet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a novi rekordni dosezi sva tri najvažnija indeksa zahvaljuju se jačanju financijskog sektora koji je predvodio dobitnike.

Uspon tog sektora potaknut je rastom prinosa na američke obveznice uoči sjednice čelnika američke središnje banke u utorak i srijedu.

Ne očekuje se povećanje kamata Feda, no mogući su signali o planovima smanjenja nagomilanih bilanci središnje banke, a možda i o povećanju cijene novca u prosincu.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači donedavno nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih razina.

No, nakon nedavno objavljenih podataka o rastu inflacije, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 45 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije toga ti izgledi iznosili 25 posto.

“Nakon što se S&P 500 prvi put u povijesti probio iznad 2.500 bodova, tržište je dobilo blagi zamah. No, čini se da je taj zamah slab i vjerojatno će takav ostati do srijede, kada će na tržište utjecati poruke predsjednice Feda Janet Yellen”, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O’Neil Securities.

I dok su u financijskom sektoru porasle, u tehenološkom su cijene dionica jučer pale. To je uslijedilo nakon što je taj sektor prošloga tjedna znatno ojačao i povećao svoje dobitke od početka godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 7.253 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 12.559 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.229 bodova.

You may also like