Nove subvencije za solare u RH

Fond za zaštitu okoliša

Fond za zaštitu okoliša ovog će tjedna izaći s novim javnim pozivom za subvencije.

Vlasnici obiteljskih kuća u niskom staru čekaju subvencije države za obnovljive izvore energije, optimalni model koji čini isplativim ova ulaganja zbog dužine razdoblja povrata.

U sklopu novog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost priprema se nova objava tijekom ovog tjedna, pa će kućanstvima ponovo biti dostupna bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije.

Interes je velik, a cijene energenata kao i Vladina intervencija u području PDV-a za solare pravi su poticaj za mnoge koji se odlučuju za ove projekte. Što se novog Poziva tiče, glavna promjena ide u smjeru obuhvata većeg broja projekata, jer Fond najavljuje gotovo dvostruko veću alokaciju u odnosu na prvotno najavljeni iznos.

“Poziv za OIE u kućanstvima objavljujemo ovaj tjedan, no povećat ćemo budžet s planiranih 50 na 95 milijuna kuna. Maksimalni iznos po projektu iznosit će 128.000 kuna, a ovisno o području gdje se kuća nalazi bit će moguće dobiti do 40/60/80 posto prihvatljivosti investicije “, navode u Fondu.

Sufinancira se ugradnja fotonaponskih solarnih kolektora, dizalica topline, peći na pelete, dok će ostale informacije Fond komunicirati ovih dana. Međutim, poznavatelji navode da bi se trebale očekivati i promjene vezane uz sam modalitet ovog javnog poziva, jer čini se da će biti otvoren do kraja godine, odnosno drugim riječima to bi značilo da je odzvonilo tzv. najbržem prstu.

Navedene aktivnosti Fonda snažno utječu i na tržište OIE koje se prije nekoliko godina probudilo, i kako ističu u varaždinskom Solvisu, našem jedinom proizvođaču fotonaponskih modula za pretvaranje sunčeve u električnu energiju, povećao se interes za solarima.

No, s obzirom na globalnu situaciju oko energije te cijene energenata i račune za struju, danas ljudi jako razmišljaju o uštedama. Vladina najava ukidanja PDV-a za solare, tvrde, ubrzala je cijelu situaciju, s tim da voditeljica projekta u Solvisu Jasmina Novak upozorava da još manjkaju provedbeni akti.

“Instalacija po snazi jednog kilovata u prosjeku iznosi oko 10.000 kuna, a sustavi koji vlasnici kuća obično postavljaju na krov dimenzionirani su u rasponu od tri do pet kilovata gledajući prosječnu potrošnju kućanstava”, kaže Novak.

Dodaje da se pod uplivom navedenih trendova omjer od 80 posto izvoza Solvisa smanjio u korist hrvatskog tržišta. Varaždinski proizvođač danas izvozi oko 70 posto svoje proizvodnje, dok ostatak ide na projekte koji se realiziraju na hrvatskom tržištu. Pored industrijskih hala, kupci su i kućanstva iz kojih, kaže Novak, dolazi sve veći interes jer su računi za struju sve veći.

“Svaka subvencija je korisna i dobrodošla, tako da kad Fond objavi poziv, svi užurbano žele napraviti svoje projekte i aplicirati za bespovratna sredstva. Mi to vidimo kroz sve veći broj upita i rast potražnje za solarima. Razvija se cijeli sektor OIE, što znači da raste i broj instalera koji instaliraju solarne elektrane, sve po uzoru na razvijene.članice EU”, ističe Novak.

Upravo je objavljen i javni poziv za sufinanciranje projektne dokumentacije za ugradnju fotonaponskih elektrana u sektoru vodnih usluga vrijedan 10 milijuna kuna. Na njega se mogu prijaviti javni isporučitelji vodnih usluga, a ovisno o području gdje se nalaze mogu ostvariti sufinanciranje do 40, 60 i 80 posto opravdanih troškova.

Kako navode u Fondu, maksimalni iznos koji se može dobiti po pojedinom projektu iznosi do 400.000 kuna. Cilj je poziva osigurati odgovarajuću razinu pripremljenosti projekta za prijavu za sufinanciranje financijskim sredstvima Modernizacijskog fonda, kao i iz drugih izvora, piše Poslovni dnevnik.

You may also like