Nove napetosti na Bliskom istoku?

Želi li Trump rat s Iranom
 Iran ponovno pokreće svoj nuklearni program čime će odgovoriti na povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma.

Zbog toga i prijetnji Saudiji zatvaranjem Homuruškog klanca, ključnog za izvoz nafte kroz Crveno mora, SAD je na Bliski istok uputio nosač zrakoplova.

Postavlja se pitanje koja je metoda prikupljanja obavještajnih podataka korištena, koliko su oni relevantni i u čemu se te prijetnje razlikuju od uobičajene zabrinutosti u pogledu iranskih vojnih aktivnosti u toj regiji. Tri američka dužnosnika rekla su Reutersu, želeći ostati anonimni, da uz prijetnje američkim snagama u Iraku, postoji zabrinutost i za američke snage u Siriji i u obližnjim vodama.

Ipak, iranska agencija IRIB prenosi kako će predsjednik Hassan Rouhani 8. Svibnja objaviti da će Iran ublažiti neke od svojih manjih obveza koje je preuzeo potpisivanjem nuklearnog sporazuma. Bit će to točno godinu dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio povlačenje SAD-a. Trump je nakon toga obnovio oštre sankcije Iranu, uključujući izvoz nafte koji je Iranu presudan izvor prihoda i objavio je da želi iranski izvor nafte svesti na ništicu i time iscrpiti iransku ekonomiju.

S iranskom odlukom već je upoznat i dio čelnika Europske unije, a Iran tvrdi da njegov razvoj balističkih raketa nije povezan s nuklearnom aktivnošću, da je potpuno obrambene prirode, a za potporu svojim saveznicima u području Bliskog istoka kaže da su stvar koja se ne tiče Sjedinjenih Država. No, sporazumom iz 2015. godine Iran je ograničio svoj kapacitet obogaćivanja uranija koji su neki smatrali putem prema razvoju nuklearnog oružja. U zamjenu je ukinuta većina međunarodnih sankcija. Druge potpisnice nuklearnog sporazuma: Rusija i Kina te europske države Njemačka, Francuska i Velika Britanija ostaju predane sporazumu.

You may also like

0 comments