Home Ekonomija Nova tvornica rasvjetnih svjetala u Nišu

Nova tvornica rasvjetnih svjetala u Nišu

by Energypress.net

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija “Cumtobel”, otvoriti fabriku u Nišu.

On je građane Niša o tome obavestio pismom koje je objvaljeno na sajtu Vlader Srbije najavivši da će u tu fabriku austrijska kompanija investirati 30 miliona evra.

“Kao predsednik Vlade Srbije, danas sam posebno srećan, naročito zbog onoga što sam obećao prilikom sedmodnevnog boravka u Nišu, a to je da jedan od najboljih proizvođača inovativnih rasvetnih sistema, austrijska kompanija ‘Cumtobel’, definitivno dolazi u Srbiju”, naveo je Vučić.

On je naveo da je 27. januara to potvrdio Nadzorni odbor kompanije, a svetski mediji, poput Rojtersa i Blumberga, objavili su ovu odluku na svojim servisima.

“Na dolasku ove kompanije radili smo dugo i predano i danas moram da budem radostan jer se ova kompanija, koju svi zovu još i ‘Mercedes u svetu najnovijih tehnologija rasvete’, odlučila da svoju novu veliku fabriku izgradi u Nišu i u ovaj izuzetno važan srpski centar investira 30 miliona evra”, rekao je premijer Srbije.

Vučić je naveo i da je voleo da građani u Niša razumeju koliko je teško dovesti jednog ovakvog partnera ne samo da investira i otvori proizvodnju, već da bude motor razvoja i prenosilac najsavremenijih tehnologija.

Prema njegovim rečima, ta kompanija će biti pokretač inovacija i ozbiljan partner univerzitetima, piše N1.

On je napomenuo i da “Cumtobel” ima fabrike u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji, SAD i Kini, a da sada inženjeri i radnici iz Srbije postaju članovi te velike porodice.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović objasnio je da “Cumtobel“ planira da 2018. godine otvori fabriku na 40.000 kvadrata, i da planira da uposli “značajan broj” radnika, ali nije moga da precizira koliko.

“Za realiziju planiranog projekta potrebno je oko 10 hektara zemljišta koje će Republika i Grad obezbediti u jednoj od industrijskih zona u Nišu”, naglasio je Bulatović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Prema njegovim rečima, predstavnici kompanije “Cumtobel” su u proteklih godinu i nešto dana, šest puta posetili Niš, pri čemu ih je rukovodstvo grada upoznalo sa komparativnim prednostima i Niša i Republike.

“Poseban akcenat u pregovorima bio je na industrijskog tradiciji, planovima za razvoj Naučno-tehnološkog parka i prednostima koje pre svega generiše Univerzitet u Nišu”, rekao je Bulatović.

Dekan niškog Elektronskog fakulteta Dragan Janković rekao je da se kompanija “Cumtobel” razlikuje od drugih investitora jer planira da pored proizvodng pogona otvori i razvojni centar i uposli veliki broj visokokvalifikovanih radnika.

“To je razlog više da mladi stručnjaci ne odu iz ovog grada i zemlje. Oni će moći da svoje potencijale iskažu u toj fabrici”, kazao je Janković.

Related Posts