NOVA TV: Što građani misle o prijedlogu Mosta?

Dnevnik NOVE TV istražuje što građani misle o prijedlogu čelnog čovjeka MOST-a Bože Petrova na jučerašnjem sastanku vodećim čelnicima dviju koalicija, Hrvatska raste i Domoljubnoj koaliciji. Istraživanje je provedeno 7. i 8. prosinca na uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Božo Petrov predložio je dvjema velikim koalicijama da zajednički izaberu nestranačkog kandidata za predsjednika Vlade te da potom definiraju i ostale dužnosti uz dodatno pojašnjenje da bi dvije vodeće koalicije imale po trećinu ministarstava, Most šestinu, a šestinu bi činili neovisni stručnjaci.

PODRŽAVATE LI PRIJEDLOG MOST-a? Relativna većina građana, njih 48,2 % ne podržava jučerašnji prijedlog Bože Petrova, dok 41,1 % građana podržava prijedlog MOST-a. 10,7 % ispitanika pak nema jasno definiran stav o ovom pitanju.

JE LI PRIJEDLOG MOSTA PROVEDIV? Na pitanje je li ovaj prijedlog provediv, potvrdno je odgovorilo 20,3 % građana, a njih 65,5 % smatra prijedlog neprovedivim. Njih 14,2 % ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI JE NAJREALNIJI SCENARIJ? Više od polovine građana, njih 54,8 %, smatra da je najrealnije da će se održati novi izbori. Dok 13,2 % smatra da će se dogovoriti MOST i SDP, njih 11,2 % smatra da će se dogovoriti pak MOST i HDZ. Da će se postići dogovor sve tri strane, smatra 10,2 %, a da će dogovor biti između HDZ-a i SDP-a izjasnilo se 1,1 % ispitanika. Njih 9,5 % ne zna odgovor na ovo pitanje.

KOJI SCENARIJ PRIŽELJKUJU GRAĐANI? O tome kakav rasplet građani priželjkuju, pokazuju sljedeći podaci: 28% ispitanika priželjkuje nove izbore, dok 21,6 % ispitanika smatra da će se postići dogovor MOST-a i SDP-a. Da dogovor postignu sve tri strane, priželjkuje njih 20,9 %, a njih 17,9% priželjkuje dogovor između MOST-a i HDZ-a. 1,6 % izjasnilo se za dogovor između HDZ-a i SDP-a dok 10 % ispitanika ne zna odgovor.

You may also like