Nova solidarnost optužuje na MOL-o riskantan prijevoz nafte

Sindikat Nova solidarnost, koji djeluje u naftnoj kompaniji Ina, upozorio je u četvrtak kako MOL planira u petak, 8. srpnja sigurnosno i ekološki vrlo riskantan prvi željeznički prijevoz sirove nafte, dok iz Ine tvrde kako se prijevoz nafte odvija svim oblicima transporta, u skladu sa zakonima i standardima sigurnosti.

Kako se navodi u priopćenju Nove solidarnosti, sutra će se kroz Hrvatsku u 12 željezničkih cisterni prevoziti nafta utovarenu u Graberju Ivanečkom, mimo uobičajenih tehničkih propisa.

“Upozoravali smo na nesiguran utovar nafte u Graberju Ivanečkom, bez pravovaljanih sigurnosnih uvjeta, bez vaganja tereta, bez pravog protupožarnog osiguranja, sa sumnjivim načinom utovara i preinakama na željezničkim cisternama po idejnom projektu nekog kvazi menadžera. Danas upozoravamo na opasnost za cijelu zemlju, jer je poznata činjenica da su nam željezničke prometnice pretrpane i nesigurne. Upozoravamo na sastav nafte koja je daleko opasnija od prijevoza benzina, dizela ili plina. Upozoravamo na mogućnost ekološke katastrofe, a samim time i opasnost za turizam kao najvažniju gospodarsku granu”, ističu iz sindikata Nova solidarnost.

Po tvrdnjama tog sindikata, na taj način naftu prevoze “još jedino teroristi ISIL-a, te Kanada i Amerika po bespućima svojih zemalja”, dok je Ina “prvi primjer u svijetu gdje se nafta vozi željeznicom iz rafinerije na neku drugu lokaciju”. “Mađarski neprijatelj koristi opet politički vakuum kako bi i dalje uništavao Inu. Sve institucije Republike Hrvatske su upoznate sa događanjima oko Ine. Skloni smo vjerovanju kako nije Vlada pala zbog Ine, već je namjerno srušena kako bi se Ina zanemarila i bacila u drugi plan”, stoji, uz ostalo, u priopćenju Nove solidarnosti.

Kako se doznaje u tom sindikatu, sirova nafta s domaćih polja će se vlakovima prevoziti na preradu u riječku rafineriju, umjesto da se prerađuje u sisačkoj rafineriji.

Iz Ine su, pak, odgovorili kako u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim državama, kompanije transport naftnih derivata i sirove nafte obavljaju svakodnevno, sukladno zahtjevima tržišta, poslovnim i transportnim planovima. Prijevoz nafte odvija se svim oblicima transporta uključujući naftovode, željeznicu, ceste, rijeku i more, a u skladu sa zakonskim propisima i standardima sigurnosti, navodi se u odgovoru Ine na Hinin upit kako komentiraju tvrdnje sindikata Nova solidarnost.

Kako navode, Ina je omogućila i uvjete da se domaća nafta prerađuje i u riječkoj rafineriji. “S ciljem poboljšanja fleksibilnosti rafinerijske prerade Ina je omogućila uvjete za transport i preradu domaće nafte i u Rafineriji nafte Rijeka. Potreba za većom fleksibilnosti u preradi domaće nafte uvjetovana je i trendom povećanja proizvodnje domaće nafte, a koji je prisutan u posljednje dvije godine”, ističu iz Ine.

Zaključno ponavljaju kako je “transport željeznicom samo jedan od oblika transporta, koji bi se mogao realizirati putem ovlaštenog ugovornog prijevoznika željezničkim cisternama certificiranim za ovu potrebu”.

You may also like