Nova saznanja u “aferi dnevnice”

Uskok je proširilo istragu o nezakonitostima s isplatom dnevnica u hrvatskoj Vladi i na bivšu tajnicu u uredu premijera Sandru Zeljko, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Državno odvjetništvo o proširenju istrage do sada se nije službeno oglasilo, a potvrdili su tek da je saborskom Mandatno imunitetnom povjerenstvu (MIP) upućen zahtjev za dodatnim skidanjem imuniteta dosadašnjem jedinom osumnjičeniku u “aferi dnevnice”, predstojniku ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića Tomislavu Sauchi.

Prema neslužbenim informacijama Uskok ranijim optužbama na Sauchin teret dodaje još neke nove sumnje, a istraga se širi i dosadašnju krunsku svjedokinju, tajnicu u uredima više premijera, koja je u Vladi radila sve do početka ožujka kada je otkriveno da su nezakonite isplate dnevnica nastavljene i nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je aninimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Saucha je pak tvrdio da su nova saznanja u “aferi dnevnice” rezultat njegove istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava koja su se događala u 2016.