Nova saborska sezona, tko je u ofenzivi, a tko u defenzivi?

Nakon dva mjeseca odmora saborski će zastupnici ponovno sjesti u klupe za nešto više od tjedan dana. I dok će HDZ morati paziti na broj ruku u dvorani, dodatan pritisak mogla bi napraviti oporba.
19. rujna saborska sjednica započet će aktualnim prijepodnevom na kojem će zastupnici pitanjima rešetati premijera i ministre. S obzirom na to da su posljednjih mjeseci aktualne teme bile Uljanik, zdravstvo i obrazovanje, očekuje se da će upravo o tome stići i pitanja za Vladu.

Na samom dnevnom redu naći će se i Vladini prijedlozi zakona, no i oni oporbeni koji nisu odrađeni prije ljeta. Među njima su i prijedlozi najveće oporbene stranke SDP-a, poput Zakona o rodiljnim potporama ili Zakona o doprinosima. Od SDP-ovih prijedloga na dnevnom redu su još interpelacija o ‘neuspjehu Vlade u provođenju strukturnih reformi’ te interpelacija vezana uz pozdrav ‘za dom spremni’.

No čini se da u novu saborsku sezonu SDP-ovci neće ući s nekim novim prijedlozima. Ne čudi to jer se već duže vrijeme bave samima sobom i unutarstranačkim obračunima.  Iz neslužbenih razgovora tportal.hr doznaje da SDP zasad nema ništa spremno za novu saborsku sezonu.

Sasvim drugačiju priču ima Most, koji je cijelo ljeto bio aktivan, a posljednjih tjedan-dva gotovo svaki dan se obraćaju javnosti. Već ranije najavili su da će već na početku saborske sjednice tražiti opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića. Dobili su podršku i ostatka oporbe, a tekst samog zahtjeva se završava i sljedeći tjedan trebali bi biti skupljeni i potpisi.

“Bili smo svjedoci nedavnih događaja koji pokazuju stihiju u zdravstvenom sustavu i na tome ćemo raditi. Vidjeli smo i neslavnu najavu porezne reforme. To će biti vruća tema ove jeseni i tu pripremamo svoje prijedloge. Posebnu pažnju dat ćemo inicijativama u korist poduzetnika, svakako onih malih i početnika”, kaže za tportal politički tajnik Nikola Grmoja.

I u GLAS-u očekuju raspravu o svojim prijedlozima koji već od ranije stoje na dnevnom redu, poput izmjene Vatikanskih ugovora, pravosudnog paketa zakona kojim žele omogućiti javnu objavu imovinskih kartica te uvesti sustav nagrađivanja i sankcioniranja sudaca, ali i izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, kojima traže ukidanje dohodovnog cenzusa pri ostvarivanju prava na osobnu invalidninu. Za saborsku jesen pripremaju i zakonske prijedloge iz područja porezne politike, ali i sigurnosti na cestama.

IDS pak već gotovo godinu dana čeka da se raspravi njihov prijedlog o uvođenju zatvorskih kazni za isticanje fašističkih simbola. Što se tiče nekih novih prijedloga, u IDS-u, čekaju da Predsjedništvo Sabora utvrdi dnevni red nove sjednice pa će onda vidjeti što će eventualno predložiti, piše tportal.hr.

U utorak ili srijedu trebao bi biti održan sastanak Zlatka Komadine i Ranka Ostojića s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem. Na tom sastanku, prema pisanju Večernjeg lista, oni će ga pokušati nagovoriti da odstupi sa čelnog mjesta stranke i to do početka zasjedanja Sabora 19. rujna.

Zašto bi Bernardić na to pristao, odnosno što bi mu bilo ponuđeno zauzvrat nije poznato, ali izvori lista tvrde da se ‘problem mora ukloniti’ do sljedeće sjednice Predsjedništva SDP-a. U protivnom, Bernardić bi se na tom tijelu mogao suočiti sa zahtjevom da ode, pa mu je ovaj tjedan možda i posljednji za častan uzmak.

Pobuna u stranci protiv SDP-ova predsjednika Davora Bernardića je na vrhuncu, a u petak je, podsjetimo, neformalna skupina od više od 80 članova SDP-a iz Kamanja zatražila trenutni odlazak Bernardića i raspisivanje izbora do kraja ove godine.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović kazao je da je poruka koju su sa sastanka poslali jasna. “Nećemo dozvoliti da SDP nestane. Smatramo da se nalazimo na točki prekretnice: ili idemo prema nestajanju i potpunom urušavanju SDP-a ili idemo prema konsolidaciji stranke. Ljudi koji su se okupili smatraju da tako više ne ide i da moramo povuči ručnu kočnicu na ovaj vlak koji vodi SDP u provaliju i da moramo okrenuti stvari i krenuti novim putem sa novim ljudima koji će biti u stanju formulirati SDP-ove politike i SDP formirati kao modernu stranku 21. stoljeća”, kazao je Klisović i dodao da je među njihovim zahtjevima i odlazak predsjednika stranke Davora Bernardića.

You may also like

0 comments