Nova porezna reforma omogućuje povrat trošarina

Banski dvori kroz poreznu reformu konačno kroje i bolje uvjete poslovanja za prijevozničke tvrtke kojima se od 2019. omogućuje povrat trošarina na dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika koje je RH kupljeno preko kartičara goriva.

Računice HGK-a pokazuju da uštede iznose blizu 300 mil. kn. Na tisuću litara to znači 78 eura, kaže savjetnik i lobist Marijan Banelli, no ističe i da to znači da s 408 eura trošarina RH dolazi na minimalnu trošarinu u EU, 330 eura na 1000 litara.

Međutim, odluci Vlade prethodila su nepovoljna kretanja na tržištu s kulminacijom u preregistraciji 1800 domaćih prijevoznika koji su odlučili nastaviti poslovanje u Sloveniji gdje je povrat čak i viši, a nakon višegodišnjih nastojanja bez učinka prijevozničkih udruženja za podizanje konkurentnosti.

Zakašnjeli benefit za njih, ipak će pomoći da RH ne napuste i novi prijevoznici, ali i moguće više od toga. Naime, cilj je prijedloga zakona o trošarinama u najvećoj mjeri isključiti utjecaj trošarine na energente u procesu distribucije i dobave robe, ističe predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović iz tvrtke Ralu, dok šef Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec drži da je ovo poticaj prijevoznicima iz drugih članica EU za nabavu pogonskog goriva u RH.

Izgleda da će se konvenirati i turskim prijevoznicima. No, priprema se teren za novi benefit – naime, Banelli tvrdi da je dobio podršku Bruxellesa za svoje zalaganje da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencionira kupnju kamionskih uređaja kojima se dizel zamjenjuje plinom.

“Tako bi se utjecalo na smanjenje štetnih emisija te bi se jeftinijom cijenom energenta reducirao trošak poslovanja. Prostor se za to otvara jer Fond ne vraća novac korisnicima koji iz ove branše godišnje uplate i 200 mil. kn. Zahtjev da se poduzetnicima vrati novac kroz poticaje za kupnju ekoloških vozila ili za prenamjenu energenta dat ćemo preko Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a”, najavljuje Banelli, piše Poslovni dnevnik.

Nema garancije da će doći do povećanja plaća, moramo biti otvoreni. No tu su tržišni principi, radi konkurencija, a i poduzetnici su dobili blagodati koje bi trebali prenijeti na stimuliranje zaposlenika, poručio je ministar financija Zdravko Marić odgovarajući na pitanja studenata kojima je na Effectusu, studiju financija i prava, održao predavanje o poreznoj reformi, piše Večernji list.

– Ipak će ove mjere donekle osjetiti svi, pa i oni s najnižim plaćama, a njih je najviše – uvjeren je ministar koji sinergijski efekt očekuje od povećanja neoporezivih primitaka koje radnik može dobiti u jednoj godini s 2500 na 7500 kuna. Marić se referirao i na sivu zonu, napominjući da su se brojke koje govore o radu “na crno” smanjile, no rezultati mogu biti i bolji, kroz inspekcije, rad Porezne uprave i zakonodavstvo. – Sad je onemogućena neisplata doprinosa, no pitanje je uplaćuju li se puni doprinosi.

Treba spriječiti takvu vrstu evazije, da onaj koji ne plaća ne stvara nelojalnu konkurenciju onome koji sve plaća. Marić vjeruje da bi rasterećenje poduzetnika od davanja za rad sa 17,2 na 16,5% trebalo imati veći doseg jer je ideja na taj način i kroz smanjenje PDV-a doprijeti do svih. Govoreći o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg, konstatirao je da je rebalans trebao biti “čisto tehnički” s viškom prihoda i bez povećanja rashoda, no dogodila se, kaže, jednokratna, izvanredna okolnost s Uljanikom i državnim jamstvima za izgradnju brodova.

You may also like

0 comments