Home Geopolitika Nova obrambena strategija uz snažno ratno zrakoplovstvo

Nova obrambena strategija uz snažno ratno zrakoplovstvo

by Agencije

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević rekao je u četvrtak prije sjednice Vlade da je Hrvatskoj potrebno borbeno ratno zrakoplovstvo i da će odluka o tome biti donesena 2017., naglasivši kako takvu odluku treba postići konsenzusom parlamentarnih stranaka jer se radi nadstanačkom pitanju nacionalne sigurnosti.

Smatram da nam je ta sposobnost potrebna i da ju Hrvatska treba imati, ne smijemo se dovesti u situaciju kao 90-te kada smo bili razoružani, rekao je Krstičević odgovarajući na pitanja novinara o napisu Jutarnjeg lista o zaključku savjetničkog tima MORH-a da treba zadržati borbeno zrakoplovstvo. Taj je tim, navodi Jutarnji list, preporučio da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a odluka o odabiru vrste aviona do kraja 2017.

Odluka će biti donijeta 2017. godine i sigurno ćemo voditi računa kako na najbolji mogući način doći do te sposobnosti, rekao je Krstičević. Želimo u taj proces uključiti sve parlamentarne stranke i tražimo konsenzus jer to je nadstanačko pitanje, pitanje nacionalne sigurnosti, kazao je.

Jutarnji također navodi da savjetnički tim smatra kako su švedski Gripen JAS 39 C/D verzija i južnokorejski FA-50 najbolje opcije za opremanje Ratnog zrakoplovstva novim avionima. Stručni savjetnički tima ministra obrane za zrakoplovstvo koji čine umirovljeni generali HRZ-a.

Imenovanje umirovljenog generala Damira Krstičevića za ministra obrane i potpredsjednika Vlade, povećanje vojnog proračuna za 9 posto, najava nove Strategije nacionalne sigurnosti i donacija SAD-a od 16 borbeno izvidničkih helikoptera tipa “Kiowa” obilježili su rad Ministarstva obrane (MORH) i Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) u 2016 godini.

Nova strategija nacionalne sigurnosti

Nova Strategija nacionalne sigurnosti i novi Zakon o sustavu nacionalne sigurnosti trebali bi biti gotovi do travnja iduće godine, a potom bi se, nakon javne rasprave, u lipnju ili srpnju trebali uputiti u Vladinu i saborsku proceduru, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević nakon što mu je u listopadu dužnost predao bivši ministar Josip Buljević. Strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. nije u skladu s aktualnim uvjetima, zastarjela je i ne može osigurati brzo donošenje odluka i njihovu provedbu u kriznim situacijama. Temeljni cilj nove strategije je redefiniranje koncepta nacionalne sigurnosti, koji će u skladu s postojećim vanjskim, unutarnjim i drugim promjenama i okolnostima štititi vitalne nacionalne interese i državni teritorij, te promovirati temeljne vrijednosti hrvatskog društva i sigurnost svih građana. “Izrada Strategije nacionalne sigurnosti bit će temeljna zadaća MORH-a u ovom mandatu, a fokus će mi biti čovjek- vojnik, dočasnik i časnik”, izjavio je Krstičević.

Povećanje vojnog proračuna

Povećanje proračuna MORH-a, nakon šest godina kontinuiranog smanjenja, na 1,23 posto BDP-a znači da bi MORH sljedeće godine trebao raspolagati s oko 9 posto više sredstava nego je predviđeno rebalansom proračuna za ovu godinu. Krstičević je najavio da će se taj novac iskoristiti za poboljšanje uvjeta rada vojnika, dočasnika i časnika u OS RH, te namještenika i službenika u MORH-u. Ta nam sredstva trebaju i za još bolju potporu civilnim institucijama i našem stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, kao što su poplave i požari, dodao je.

Donacija 16 Kiowa Warriora

Šesnaest helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, tri simulatora te pričuvni dijelovi i oprema, nabavljeni su u sklopu projekta opremanja OS RH borbeno izvidničkim helikopterima, uz potporu Vlade i Oružanih snaga SAD-a, a dopremljeni su u Hrvatsku u srpnju i prosincu ove godine. Uvođenje helikoptera u operativnu uporabu, uključujući i obuku osoblja, trajat će pet godina, a vrijednost im je oko 455 milijuna kuna. Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako je to je prvi borbeni helikopter zapadne proizvodnje u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani (HRZ i PZO). “Time naglašavamo svoje nastojanje da cjelokupnu vojnu tehniku istočne proizvodnje zamijenimo suvremenim zapadnim sredstvima”, istaknuo je Šundov.

Nabava novih borbenih zrakoplova

Iduće godine trebala bi se, po najavi predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS RH Kolinde Grabar Kitarović, donijeti politička odluka o nabavi novih borbenih nadzvučnih zrakoplova zapadne proizvodnje i transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk. Ti bi zrakoplovi zamijenili MiG-ove 21, koji su u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata, a nakon remonta u Ukrajini s njima je bilo velikih problema. Prema napisima u medijima, kriminalisti Vojne policije utvrdili su da su na zrakoplovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi, koji ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova ni brojevima koji su navedeni u ugovoru o remontu, kao i da ugrađeni dijelovi zrakoplova ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji. Zbog toga je dio borbenih zrakoplova bio “prizemljen”, a tom aferom bavi se i USKOK. Do listopada tehnički problemi su otklonjeni pa su piloti Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO imali ciklus obuke i trenažnih aktivnosti na avionima MiG-21, koji su zbog toga preseljeni iz matične vojarne na Plesu u Zemunik.

Međunarodne misije i gašenje požara u Izraelu

U 2016. godini nastavljeno je sudjelovanje pripadnika OS RH u međunarodnim mirovnim misijama, među kojima i u misiji “Odlučna potpora” (Resolute Support) u Afganistanu. Ministar Krstičević i general Šundov s suradnicima tijekom prosinca posjetili su pripadnike 5. Hrvatskog kontingenta misije “Odlučna potpora”.

Osim toga, letačke posade Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO s dva kanadera sudjelovale su u studenom u gašenju požara u Izraelu za što su dobili pohvale i priznanja od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina i premijera Benjamina Netanyahua. Također, Krstičević je najavio da će jedna satnija HV-a 2018. godine biti raspoređena na Baltiku u NATO-vim snaga pod njemačkim zapovjedništvom.

Related Posts