Home Ekonomija Nova nekretninska kriza prijeti se preliti iz svijeta u Hrvatsku

Nova nekretninska kriza prijeti se preliti iz svijeta u Hrvatsku

by admin

Commodities crash prijete novom krizom. Doduše ona neće biti nekretninskog ili bankarska (financijska), već potrošačka kriza.

Ova kriza biti će globalna, te će ako do nje dođe pogoditi Hrvatsku. Jedino pitanje je može li Hrvatska izdržati još jednu krizu? Naravno da ne može! Stoga reakcija mora biti promišljenija, konsensualna i odrješita.  Možemo li izbjeći nadolazeću krizu? Možda. Kada bi Kina i Indija udvostručile svoje BDP i povećale bazu potrošača onda bi mogli izbjeći potrošačku krizu. Trenutni trendovi ne idu u korist ovakvom razvoju situacije.

Ali, zašto Hrvatskoj prijeti treća (nakon nekretninske i financijske) kriza od samostalnosti? Odgovor je ponovo vrlo jednostavan, zbog globalizacije. Točnije zbog njezinih negativnih utjecaja. Iz nekog ludog razloga globalizacija se svela na prijenos problema i to jednostrano od velikih država prema manjima.  Hrvatska bi, a ovo je jedna od mogućnosti, ozbiljno trebala razmotriti mogućnost blage (kratkotrajne) samo-inducirane ekonomske izolacije.

Ako će svijet u nadolazećim godinama zahvatiti potrošačka kriza, možda bi se Hrvatska trebala ponijeti sebično i osloniti na domaću proizvodnju za domaću potrošnju? Umjesto na izvoz i inozemnu potrošnju.

*Komentar je napisao Pavao Škoko Gavranović.

Related Posts