Nova nada u američke poticaje potaknula svjetske burze

Trump spreman na veće poticaje
 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Washingtonu o novim poticajnim gospodarskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

U ponedjeljak su indeksi pali više od 1 posto jer su splasnule nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize prije predsjedničkih izbora početkom studenoga. U utorak su, pak, te nade ponovno oživjele nakon što je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, kazala da je optimistična, da bi poticaji mogli zaživjeti početkom idućeg mjeseca. Istaknula je da bi naznake mogućeg dogovora mogle uskoro uslijediti.

Predsjednik Donald Trump poručio je, pak, da je spreman prihvatiti prijedlog većih poticaja nego što je prije planirao čak i ako će se Republikanska stranka protiviti tome. Bijela kuća zalaže se za paket fiskalne pomoći vrijedan oko 1.800 milijardi dolara, dok demokrati u Zastupničkom domu inzistiraju na svom prijedlogu poticaja, koji doseže vrijednost od 2.200 milijardi dolara.

Tržište se već tjednima kreće gotovo isključivo na temelju nade u nove poticajne mjere jer je oporavak gospodarstva od koronakrize izgubio na zamahu, pa su novi poticaji nužni. Tim više što su tijekom krize milijuni Amerikanaca ostali bez posla. Posljednjih su dana u fokusu ulagača i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 66 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješće, njih 86 posto nadmašilo je očekivanja analitičara. No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego lani u trećem tromjesečju.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u nekim dijelovima SAD-a.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ponovno oživjele nade da će američki Kongres i Bijela kuća dogovoriti nove gospodarske poticaje prije predsjedničkih izbora. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za otprilike 0,4 posto, čime su nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ponovno oživjele nade da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržište, pa bi pomaci Crobex indeksi i dalje mogli biti simbolični. A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i zaronila na najnižu razinu u mjesec dana, što je posljedica optimizma ulagača u vezi poticajnih mjera u SAD-u.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg rasta jutros pale jer daljnje širenje koronavirusa vodi do novih restriktivnih mjera, što bi moglo narušiti oporavak gospodarstava, a time i potražnje za naftom. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 42,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,55 posto, na 41,50 dolara.

You may also like

0 comments