Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Nova Mostova operacija, blokada privatizacije HEP-a?

Nova Mostova operacija, blokada privatizacije HEP-a?

by admin

[vc_row][vc_column width=”1/3″]Sabor će nastaviti sjednicu dopunom dnevnog reda i potom raspravom o prijedlogu dopune Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja, a prije toga već su tradicionalno zatražene stanke.[/vc_column][vc_column width=”2/3″]Tomislav Panenić zatražio je stanku u ime Mosta zbog nastavka privatizacije HEP-a, a nezavisni Željko Glasnović jer želi govoriti o javnoj upravi. HDZ-ov Branko Bačić stanku je tražio zbog aktualne političke situacije, a SDP-ov Gordan Maras zbog unutarnje-političkih i gospodarskih odnosa.[/vc_column][/vc_row]

“Privatizacija HEP-a ne spominje se kao strateški projekt. S pravom postavljam pitanje zašto nam dolaze zakoni koji vode u smjeru privatizacije HEP-a. Neka vladajuća veličina jasno kaže da žele privatizirati HEP, neka stave to u program, a ne da moramo imati zakone poput Zakona o vodama kojim se rješava ključna prepreka”, rekao je nakon stanke Panenić.

“Izmjenom zakona koji je navrat nanos uvršten u dnevni red svi skupa sudjelujemo u poduhvatu koji Vlada sama ne želi priznati, a to je privatizacija HEP-a. Za koju godinu ponovno ćemo imati slučaj Ine. Zakon o vodama nije više Zakon o vodama, nego Hepi lex”, poručio je Panenić.

“Napravite odluku da je to program Vlade, stanite iza toga i nemojte da više moramo mi sudjelovati u raspravama u kojima imate prikrivene namjere”, kazao je bivši ministar u vrijeme prve Vlade HDZ-a i Mosta, koji je bio zapitao i: “U kojem trenutku će netko izaći s božićnom poslanicom i reći nećemo kupiti Inu, ali ćemo privatizirati HEP”.

“Ne tako davne 2002. godine tadašnja Vlada donosi bitne zakone – Zakon o privatizaciji Ine i Zakon o privatizaciji HEP-a. Po tom zakonu je privatizirana Ina, ali nakon uviđene pogreške 2010. tadašnja Vlada predložila je da se ne bavimo više Zakonom o privatizaciji HEP-a jer je konstatirano da se HEP ne može privatizirati bez posebnog zakona, dijaloga i odluke u Saboru. Dođe li do bilo kakvih razgovora za IPO HEP-a, taj se događaj neće dogoditi bez posebnog zakona i široke javne rasprave”, poručio je HDZ-ov, inače također bivši ministar, Darko Horvat.

Svi se sjećamo Ine i Sanadera i zato mi u SDP-u pušemo i na hladno, mi smo protiv privatizacije HEP-a, poručio je SDP-ov Gordan Maras, koji se, kako je ustvrdio, javio da bi govorio o zaduženjima i Gradu Zagrebu.

Related Posts