Nova migrantska ruta krenut će preko BIH

Nastavak priliva migranata na europski kontinent mogao bi u predstojećem razdoblju prouzročiti promjene rute kojom su se oni do sada kretali preko zapadnog Balkana pa bi se na tom pravcu i to uskoro mogla naći i Bosna i Hercegovina, upozorio je u četvrtak njemački veleposlanik u toj zemlji Christian Hellbach.

Sudjelujući kao uvodničar u raspravi o sigurnosnim izazovima prouzročenim migrantskom krizom, što ju je u Sarajevu organizirao centar za sigurnosne studije “George C. Marshall” iz Garmisch-Partenkirchena, njemački je veleposlanik istaknuo kako sadašnje krize na Bliskom istoku i sjeveru Afrike predstavljaju zajednički izazov za sve države europskog kontinenta. “BiH još uvijek nije pogođena izbjegličkom krizom kao susjedne zemlje, no to ne znači da neće biti u skorije vrijeme”, kazao je Hellbach tijekom dijela konferencije otvorenog za javnost.

Njemački je veleposlanik ovime sugerirao kako će sve oštriji nadzor kojega uvode države na sadašnjoj migrantskoj ruti, poput Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, brojne tražitelje aila natjerati da do zapadne Europe pokušaju stići alternativnim pravcima pri čemu se BiH nameće kao logičan izbor. Granica Hrvatske i BiH dugačka je više od tisuću kilometara i njeno potpuno zatvaranje za ilegalne prelaske bio bi ogroman logistički izazov za policije dvije države.

Hellbach je kazao kako se mora voditi računa i o tome da je BiH izložena rizicima terorizma i dolaska boraca sa stranih ratišta pa se stoga mora posebice pripremiti da bi njene sigurnosne službe mogle učinkovito kontrolirati stanje u zemlji. Veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack kazala je kako vlada njene zemlje dijeli zabrinutost razvojem migrantske krize iako ona pogađa prije svega europski kontinent.

Iznijela je procjenu kako su zbivanja na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike pokrenula gotovo 17 milijuna izbjeglica, pri čemu je njih milijun stiglo u Europu samo tijekom 2015. godine. Kriza se nastavlja i to je rezultiralo dolaskom novih 70 tisuća izbjeglica u Europsku uniju samo od početka ove godine, podsjetila je Cormack dodajući kako su SAD do sada za pomoć i zbrinjavanje izbjeglica izdvojile više od pet milijardi dolara. Upozorila je kako migrantska kriza otvara brojna pitanja o tome kako pružiti zaštitu onima koji su doista ugroženi ratovima, a istodobno spriječiti širenje nasilnog ekstremizma.

Tijelo četverogodišnjeg dječačića pronađeno je u srijedu u čamcu kojim su migranti stigli na otok Chios u Egejskome moru, gdje je migracijski priljev “u laganom porastu”, objavila je grčka lučka policija. Dijete, za koje tamošnja nevladina organizacija navodi da je iz Afganistana, umrlo je dok je s obitelji putovalo s turske obale. Vodi se istraga o uzroku smrti, dodaje lučka policija.

Šestotinjak migranta u srijedu ujutro iskrcalo se na Chiosu u zadnja 24 sata, navode nevladine organizacije. Lučka policija nije potvrdila te brojke, ali je izvijestila o “laganom porastu” dolazaka na grčke otoke od srijede, među kojima 1076 na Lesbos, nešto sjevernije. U utorak je zamjenik ministra unutarnjih poslova Nikos Toskas rekao da je “zadnjih dana zabilježen snažan pad broja dolazaka na otoke, s nekih 2500 na dan na dvjestotinjak”, premda vremenski uvjeti nisu bili nepovoljni. “To potvrđuje da Turska drži u ruci ključ priljeva”, ocijenio je. Toskas je ipak napomenuo da se taj pad ne treba smatrati rezultatom turskog djelovanja na suzbijanju krijumčarenja migranata, nakon dogovora Berlina, Atene i Ankare o slanju NATO-ovih snaga u Egejsko more radi zaustavljanja krijumčarenja ljudi. “Treba vidjeti hoće li Turska imati ulogu” u zaustavljanju odlazaka ili u otvaranju i zatvaranju prijelaza prema Europi “iz pregovaračkih razloga”, ocijenio je zamjenik ministra obrane Dimitris Vitsas.

Turska u četvrtak treba zajedno s jedanaest zemalja EU-a, takozvanim dragovoljcima, među kojima su Grčka i Njemačka, sudjelovati na sastanku u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o planu kancelarke Angele Merkel da se izbjeglice rasporede u Europi izravno iz Turske, a Ankara bi se zauzvrat jače borila s ilegalnom migracijom.

You may also like

0 comments