Nova kriza, Sjeverna Koreja postala nuklearna sila

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se u srijedu kako bi razgovaralo o najnovijem lansiranju projektila Sjeverne Koreje.
Sjeverna Koreja ne pokazuje nikakve naznake da je spremna odustati od programa oružja i ponovno krenuti u diplomatske pregovore.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je u srijedu da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, pošto je uspješno ispitala novi tip projektila kojim može gađati bilo koji dio američkog kontinenta.

Ispaljivanjem ovog interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prekida se razdoblje mirovanja koje traje više od dva mjeseca i u kojemu Sjeverna Koreja nije provodila raketne pokuse. Ovo je novi izazov za američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je tvrdio da razvoja takvih kapaciteta “neće biti”.

Omiljena televizijska voditeljica sjevernokorejskog režima Ri Chun-Hee, uobičajeno zadužena za važne objave, pročitala je na televiziji vijest o tom uspjehu. “Kim Jong-un je ponosno izjavio da smo napokon ostvarili naš veliki povijesni cilj i postali nuklearna sila”, rekla je.

“Velik uspjeh u ispitivanju ICBM-a Hwasong-15 je pobjeda koja nema cijenu a izvojevao ju je herojski narod” Sjeverne Koreje.

Službena glasila su izvijestila o dosad najmodernijem oružju. “Oružani sustav tipa ICBM Hwasong-15 je interkontinentalni projektil opremljen teškom i golemom bojnom glavom kojom se može gađati čitav američki kontinent”, piše KCNA.

Pjongjang tvrdi da je projektil dosegnuo visinu od 4.475 km i pao 950 km od lansirne rampe.

Američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe složili su se da će potaknuti zajednički odgovor na raketni program Sjeverne Koreje te pozvali Kinu da učini više, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.

U telefonskom razgovoru čelnici su se “dogovorili ojačati našu sposobnost odvraćanja od sjevernokorejske prijetnje”, izjavio je Yasutoshi Nishimura, zamjenik glavnog tajnika vlade, nakon što je Pyongyang ispalio raketu za koju Japan smatra da je interkontinentalni balistički projektil, a koja je pala u vode u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Japana.

Trump i Abe također su “složili se da Kina mora igrati važniju ulogu” u borbi protiv Sjeverne Koreje, rekao je Nishimura.
Nisu raspravljali o vojnim mogućnostima prema Sjevernoj Koreji, rekao je na konferenciji za novinare tajnik kabineta Yoshihide Suga .
Japan će usko surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom kao odgovor na raketno lansiranje, kazao je Suga.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in izjavio je u srijedu kako snažno osuđuje najnovije sjevernokorejsko lansiranje rakete, istaknuvši kako je to bilo predviđeno te da se vlada za to unaprijed priprema.

Moon je dodao kako nema izbora nego da međunarodna zajednica nastavi primjenjivati ​​pritisak i sankcije protiv Sjeverne Koreje.
Predsjednik Moon je komentirao to na sastanku nacionalne sigurnosti koji je održan ubrzo nakon što je Sjeverna Koreja lansirala ono što se činilo kao interkontinentalna balistička raketa koja je sletjela blizu Japana.

Kina je u srijedu izrazila “duboku zabrinutost” nakon novog sjevernokorejskog pokusa kojem se “snažno protivi”, te je pozvala istovremeno Pjongjang da ne potiče tenzije na korejskom poluotoku.

“Kina traži od Sjevene Koreje da poštuje relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je glasnogovornik Geng Shuang.

“Nemojte raditi ništa što bi pojačalo tenzije vezano uz stanje na korejskom poluotoku”, dodao je. Istaknuo je da kineski prijedlog “dvostrukog moratorija” ostaje i dalje na snazi kao najbolja opcija za ublažavanje napetosti.

Po tom planu trebala bi Sjeverna Koreja prekinuti nuklearne i balističke pokuse, a SAD i Južna Koreja trebale bi prekinuti zajedničke vojne vježbe.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un izjavio je u srijedu da je njegova zemlja postala nuklearna sila u punom smislu, pošto je uspješno ispitala novi tip projektila kojim može gađati bilo koji dio američkog kontinenta.

Ispaljivanjem ovog interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM) prekinuto je razdoblje mirovanja koje je trajalo više od dva mjeseca i u kojemu Sjeverna Koreja nije provodila raketne pokuse.