Nova konzervativna poljska vlada održat će obećanje migrantskih kvota

Nova poljska konzervativna vlada držat će se obećanja svojih prethodnika o primanju oko 7000 izbjeglica unatoč tomu što se odluci protivila dok je bila u oporbi, kazao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

Istodobno će provoditi temeljite sigurnosne provjere potencijalnih migranata te primati izbjeglice tek kad njihov identitet bude sa sigurnošću utvrđen i potvrđen, kazao je ministar u intervjuu. Stranka pravde i prava (PiS) oštro je kritizirala prethodnu vladu desnog centra kada je zajedno s Mađarskom i drugim zemljama istočne Europe pristala na primanje 7000 izbjeglica nakon odluke EU-a po kojoj se u zemljama bloka treba raspodijeliti 120.000 migranata.

Nakon što je prošle godine konzervativna i euroskeptična Stranka pravde i prava osvojila izbore, Waszczykowski je kazao da zbog terorističkih napada u studenom u Parizu u kojima je IS ubio 130 ljudi, “nema političkih mogućnosti” za provedbu plana o primanju izbjeglica. No rekao je da će se vlada pridržavati plana koji je donijela prethodna vlada, a prihvat prvih izbjeglica očekuje se ove godine. “Većina tih ljudi su migranti, no prema njima se odnosimo kao prema izbjeglicama. Smatramo da je zakonska premisa takve odluke pogrešna”, kazao je. “No istodobno, ne možemo ponavljati pogreške drugih zemalja i ne možemo primati migrante i izbjeglice koji neće jamčiti sigurnost naše zemlje.”

You may also like

0 comments