Home Geopolitika Nova Jalta? Hoće li Trump i Putin podijeliti Europu?

Nova Jalta? Hoće li Trump i Putin podijeliti Europu?

by Agencije

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Rusije Vladimir Putin mogli bi se dogovoriti i da podijele Europu na sfere utjecaja, piše Neue Zürcher Zeitung.

To je vrlo vjerojatno, smatra autor članka Ulrich Speck, jer budući šef Bijele kuće ne želi da njegova zemlja bude svjetski policajac i spreman je sklopiti pogodbu s ruskim predsjednikom, praveći ustupke njegovim ambicijama.

Donald Trump smatra sebe ekspertom za sklapanje pogodbi, piše Neue Zürcher Zeitung. On će na poziciji šefa Bijele kuće najvjerojatnije iskoristiti ono što mu je pomoglo da bude uspješan biznismen, piše Ulrich Speck.

List piše da u Europi postoji bojazan da će sljedeći predsjednik SAD-a s Putinom sklopiti pogodbu koja je nepovoljna za Europljane. “Bit će to nova Jalta, nova podjela Europe na sfere utjecaja”, upozorava autor. “Jer, kako je poznato, jedan od ciljeva ruskog predsjednika je da Rusiju ponovo učini supersilom”, piše list.

Trump, koji je naslijedio probleme u Ukrajini i Siriji, se nada da će kao profesionalni biznismen uspjeti “presjeći čvor i dogovoriti se s Putinom tako da to odgovara obadvjema stranama”. U SAD-u je već postalo tradicija da novi predsjednik pokušava uspostaviti odnos povjerenja s Putinom, ali to nisu uspjeli ni Obama, ni George Bush mlađi. Svaki put se ispostavilo da su ambicije Kremlja u sukobu s liberalnim svjetskim poretkom koji zastupa SAD, navodi se u tekstu.

Speck smatra da bi ovaj put situacija mogla biti drugačija, jer Trump smatra da Amerika treba braniti svoje nacionalne interese, a ne vršiti ulogu svjetskog policajca. Osim toga, jedan od glavnih ciljeva Trumpa će biti borba protiv radikalnog islama na Bliskom istoku i, kako bi to postigao, on je spreman na suradnju s Rusijom kako u Siriji, tako i u drugim regijama, piše novinar.

Također je moguće da Trump želi sklopiti savez s Rusijom kako bi izolirao i oslabio Kinu. U zamjenu za savezništvo Kremlj će tražiti slobodu djelovanja u istočnoj Europi i možda u još nekim regijama. “Europa se treba utopliti i sama braniti svoje interese, ako ne želi postati igračka u tuđim rukama”, upozorava autor članka.

Related Posts