Nova hrvaatska vlada u koaliciji sa Miloradom Pupovcem?

Božo Petrov u utorak navečer sastao i s premijerom Tihomirom Oreškovićem, piše Jutarnji list. Priopćio mu je svoju odluku o izglasavanju nepovjerenja Tomislavu Karamarku. Isti dan stigle su i informacije da su se u Zagrebu sastali glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i politički tajnik stranke Tomislav Čuljak. Njih su se dvojica nalazili u utorak i srijedu.

– Stranka je iznad svega i iznad bilo kojeg pojedinca i treba je sačuvati – navodno je rekao Brkić. Međutim, nejasno je je li mislio da neće čuvati fotelje i Vladu ili da neće držati leđa Karamarku.

Istodobno u utorak traje i panična operacija u HDZ-u samo s jednim ciljem: kako presložiti vladajuću većinu u Saboru. Navodno su zvali i neke manjinske zastupnike. Spominje se ime Milorada Pupovca, koji ga je navodno odbio, ali nemamo potvrdu za to. U utorak navečer već se počinje nazirati da bi Karamarko mogao imati problem. Poznati urednik i voditelj s RTL-a Zoran Šprajc objavljuje na Twitteru da je Most odlučio izglasati nepovjerenje Karamarku. Vijest nije službeno potvrđena, ali mediji se od tog trenutka počinju baviti ovom temom, no tek na razini spekulacija i neslužbenih informacija.

Srijeda donosi nove detalje u ovoj dramatičnoj operaciji micanja Karamarka. U 10 sati održava se sjednica Vlade. Ministri bliski Karamarku demantiraju da se događa išta neuobičajeno. Stolica prvog potpredsjednika Vlade je prazna. Rođendan mu je. I nije došao na posao. Iz HDZ-a tvrde da je imao neke neodgodive obiteljske obveze. Mediji već tada naslućuju da Karamarko nije došao na sjednicu Vlade jer mu se sprema smjena.

On pak na svom Facebook profilu nekoliko sati poslije prvo objavljuje fotografije svoje djece uz zahvalu svima za rođendanske čestitke, a poslije stavlja novi post o pokojnoj Nori Šitum koja je imala rođendan na isti dan kad i on. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prilikom posjeta Gredelju u srijedu daje znakovitu izjavu da budućnost Vlade ovisi o Mostu te da je na njima da odluče, a da će ona biti faktor stabilnosti.

Isti dan, u popodnevnim satima, Karamarko je viđen u restoranu Trnjanka. N1 televizija objavila je fotografije. Iako iz HDZ-a tvrde da je Karamarko samo slavio rođendan u krugu svojih najbližih prijatelja, u ovoj napetoj političkoj drami sigurno su raspravljali i o budućnosti HDZ-a. Uz njega su njegov posebni savjetnik za ekonomiju Martin Pastuović, ministar obrane Josip Buljević te zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević Tigar. Njih trojicu prepoznali smo na fotografiji.

U srijedu navečer situaciju u HDZ-u komentira i Vladimir Šeks. HDZ-ov politički doajen u Zadru je predstavljao svoju knjigu “1991., moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat”. Na pitanje prati li dnevnu politiku iako više nije u aktivnoj politici, Šeks je znakovito odgovorio: – Pratim itekako, a da nisam u aktivnoj politici, to ne bih rekao, vidjet ćete vrlo brzo da jesam. Uglavnom, situacija nije dobra. Nemamo vlast koja funkcionira kako treba. Moraju se ljudi trgnuti, i jedna i druga strana i svi koji upravljaju Hrvatskom, jer ovo ne sluti na dobro – rekao je Šeks.

Prilično bizarna je bila izvanredna konferencija za medije koju je HDZ sazvao u četvrtak u 14.30 sati. Na njoj se pojavio relativno nepoznati zastupnik HDZ-a Željko Fiolić koji je govorio o navodnom namještanju poslova za suprugu HNS-ova predsjednika Ivana Vrdoljaka. Poručio je i da je Vlada stabilna. Božo Petrov, piše Jutarnji list, svoju će konferenciju za medije održati danas u 12 sati, nakon što se Vlada na telefonskoj sjednici očituje o prijedlogu za opoziv Tomislava Karamarka.

You may also like