Nova energetska strategija je premlako postavljena

Goran Granić
Ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Goran Granić u petak je ocijenio da u Hrvatskoj imamo kontinuirani otpor prema promjenama u energetici i općenito, te da je nova energetska strategija mlako postavljena.

Sljedećih 30-ak godina događat će se iznimno velike promjene u energetici, rekao je Granić u petak tijekom konferencije za novinare u povodu 25. godišnjice rada Instituta, dodavši kako nova energetska strategije države često ne sadrži hrabri iskorak iz aktualnog stanja.

Granić je kazao da većina ovdašnjih problema proizlazi iz tromosti hrvatskog društva, te da je energetika samo jedan segment koji potvrđuje tu tromost. Po njemu, pred Hrvatskom, EU-om i cijelom međunarodnom zajednicom je najveći izazov po obuhvatu i vremenu u kojem se treba realizirati povijesna tranzicija energetskog sektora. Naime, u idućih 30-ak godina treba promijeniti energetsku proizvodnju, transport, distribuciju, potrošnju i ukupno gospodarenje energijom, a sve u cilju zaštite klime.

Upozorava da se iz nove energetske strategije ne može iščitati potreba za žurbom, reformama i preustrojem. Također mu izuzetno smeta defetistički stav, čak i spomen obrane postojećih energetskih pozicija, pogotovo onih koje se odnose na smanjenje CO2.

Vjeruje da će nova Europska komisija imati zadaću pokrenuti scenarij nulte stope emisije CO2 te da ćemo se kao zemlja morati u manje od godinu dana početi baviti i tom problematikom. Govoreći o radu Instituta, naglasio je da se ideja njegova stvaranja temeljila na interesu i potrebi države da ima znanstveni, neprofitni institut nadležan za sva pitanja i reforme energetskog sektora, koji će razumjeti javni interes.

Institut je ispočetka djelovao samo u Hrvatskoj, kasnije i u regiji, a trenutno 70 posto poslovnih aktivnosti ostvaruje na projektima izvan Hrvatske. Osim u regiji, radi i u istočnoj Europi, Aziji , Africi, i zemljama Europske unije. Strateške dokumente izrađuju za više od 50 zemalja, a u zemljama s manje znanja i tradicije energetskog planiranja, stručnjaci Instituta rade kao prenositelji znanja, odnosno edukatori.

You may also like

0 comments