Home Ekonomija Nova devalvacija juana

Nova devalvacija juana

by admin

Kina je u srijedu ponovo devalvirala juan, drugi dan zaredom, u kontekstu slabih gospodarskih podataka koji pojačavaju pritisak na vlasti da nakon fiskalnih i monetarnih mjera posegnu i za tečajem kako bi pomogle posustalom izvozu. Središnja je banka prema priopćenju na službenoj internetskoj stranici devalvirala juan za 1,62 posto, na 6,3306 juana za dolar, nakon što ga je jučer devalvirala oko dva posto, na 6,2298 juana za dolar.

Time je u ovom tjednu kineska valuta devalvirana ukupno 3,5 posto, najviše u više od dva desetljeća, nakon jučerašnje neočekivane devalvacije za oko dva posto. Iz središnje su banke danas prigušili očekivanja o dodatnim potezima u tom smjeru. “S obzirom na stanje u međunarodnoj i domaćoj ekonomiji, zasada nema osnove za dulji trend devalvacije juana”, stoji u priopćenju kineske središnje banke. Većina ekonomista smatra da je središnja banka tim potezom željela poduprijeti izvoz i konkurentnost gospodarstva u kontekstu posustajanja rasta, nakon već poduzeti mjera iz domene fiskalne i monetarne politike.

Ministarstvo trgovine priznalo je u srijedu da će devalvacija povoljno utjecati na izvoz. Tako je ovog tjedna posebno snažno odjeknuo podatak o 8,3-postotnom padu izvoza u srpnju, zbog kojeg su ojačali zahtjevi u vladinim krugovima da se izvoznicima pomogne slabljenjem domaće valute. “Izvoznici su suočeni s vrlo snažnim pritiskom a i kinesko gospodarstvo suočeno je s velikim pritiskom u smjeru slabljenja aktivnosti”, kazao je istraživač pri institutu ministarstva trgovine koji je već ranije predložio devalvaciju valute. “Juan je blago oslabio prema dolaru ali je oštro ojačao prema ostalim valutama. Kinesko gospodarstvo i trgovina više nisu jaki; zašto bi juan bio jak?”, upozorava taj stručnjak.

U središnjoj banci pak prikazuju devalvaciju kao sastavni dio paketa reformi kojima bi se trebala ojačati uloga tržišta u tečajnom sustavu. Jučerašnju su devalvaciju nazvali jednokratnim potezom a agencija AFP podsjeća da je Peking u posljednje vrijeme u više navrata obećavao liberalizaciju tečajnog sustava. Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocijenio potez Kine kojim bi se utro put značajnijoj ulozi tržišta u utvrđivanju vrijednosti juana, dodajući da bi Peking trebao ciljati na uvođenje plutajućeg tečaja u iduće dvije do tri godine.

Peking već neko vrijeme nastoji potaknuti MMF da uključi juan u svoju košaricu rezervnih valuta, takozvana specijalna prava vučenja. To bi predstavljalo značajan korak u pojačanoj međunarodnoj upotrebi juana. “Veća fleksibilnost tečaja važna je za Kinu u kontekstu njezinih nastojanja da tržištu osigura odlučujuću ulogu u gospodarstvu i u procesu njezine brze integracije u globalna financijska tržišta”, poručila je glasnogovornica MMF-a u priopćenju dostavljenom Reutersu elektronskom poštom.

Američka vlada, poznati kritičar kineskog tečajnog sustava, zasada je blago reagirala na aktualne poteze kineskih monetarnih vlasti, poručivši da je još prerano za ocjene. Ranije su američki dužnosnici tvrdili da je juan preslab. “Kina je naznačila da su danas objavljene promjene novi korak u smjeru tečaja koji će se u većoj mjeri definirati na tržištu”, priopćilo je američko ministarstvo financija, dodajući da bi “svaka naznaka poništavanja reformi bila povod za zabrinutost”.

Analitičari upozoravaju da bi zbog devalvacije juana američka središnja banka mogla odgoditi očekivano podizanje ključnih kamatnih stopa a ukazuju i na opasnost valutnog rata, budući da bi se i druge zemlje mogle naći pod pritiskom da devalviraju svoje valute.

Related Posts