Nova razvojna banka BRICS-a će se baviti kreditiranjem projekata u sferi energetike i prometne infrastrukture, izjavio je u četvrtak predsjednik Rusije Vladimir Putin nakon zasjedanja summita BRICS-a u Ufi.

„Na zasjedanju u proširenom sastavu pozdravili smo završetak procesa stvaranja Nove razvojne banke i Fonda deviznih rezervi s ukupnom količinom resursa od 200 milijardi dolara. U doglednoj budućnosti oni počinju funkcionirati u punoj količini. Između ostalog, Nova banka će se baviti kreditiranjem velikih zajedničkih projekata izgradnje prometne i energetske infrastrukture i industrijskog razvoja”, izjavio je Putin.

Putin je u četvrtak, 9. srpnja, otvorio prvo radno zasjedanje lidera BRICS-a.  Šef ruske države je izrazio nadu da će do kraja godine biti izrađeni akcijski planovi investicijskih projekata BRICS-a. Rusija je kao predsjedavajuća BRICS-om ove godine predložila zemljama organizacije akcijski plan za osnivanje Energetske unije. Financijske vlasti zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) usaglasile su uvjete uzajamne podrške u okviru Fonda deviznih rezervi.

Related Posts