Norveški stabilizacijski fond prodaje neke naftne dionice

Donosi Bloomberg
Norveški stabilizacijski fond, najveći u svijetu, isključit će dionice naftnih i plinskih kompanija iz svog indeksa i ulagačke strategije, objavilo je u petak ministarstvo financija.

Na kraju prošle godine dionice proizvođača nafte i plina činile su 5,9 posto dioničkog portfelja fonda, što odgovara vrijednosti od oko 37 milijardi dolara, pokazuju podaci.

“Vlada predlaže da se kompanije uvrštene u kategoriju traganja i prozvodnje u energetskom sektoru isključe iz fonda kako bi se smanjio ukupni rizik koji cijene nafte predstavljaju za norveško gospodarstvo”, stoji u priopćenju ministarstva financija.

Cilj je prijedloga koji je iznijela središnja banka, upravitelj fonda, ublažiti ovisnost stabilizacijskog fonda o mogućem trajnom padu cijena nafte s obzirom na povećanu izloženost dionicama, sa 60 na 70 posto. Fond ulaže norveške prihode od nafte i plina u dionice, obveznice i nekretnine u inozemstvu a prinosi se koriste za financiranje mirovina.

Dosada je bio veliki ulagač u naftne tvrtke te je na kraju prošle godine držao 2,45 posto udjela u Shellu, 2,31 posto u British Petroleumu, 2,02 posto u Totalu, 0,99 posto u Chevronu i 0,94 posto u ExxonMobilu.

Izvor: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-08/norway-gives-1-trillion-fund-go-ahead-to-divest-its-oil-stocks

You may also like