Home Politika Norveški ministar: Hrvatska svojim susjedima izvozi stabilnost

Norveški ministar: Hrvatska svojim susjedima izvozi stabilnost

by Marijan Opacak

Norveški ministar vanjskih poslova Borge Brende kazao je u ponedjeljak da je Hrvatska je država stabilnosti na europskom jugoistoku i tu stabilnost ‘izvozi’ svojim susjedima, što njegova zemlja zna cijeniti. 

Brende boravi u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj i razgovarao je s kolegom Davorom Ivom Stierom u Zagrebu.

Hrvatska i Norveška dijele stajalište da NATO mora ostati angažiran na jugoistoku Europe, suglasila su se dvojica ministara.

“Hrvatska ima važnu ulogu u NATO-u i EU-u što se tiče jugoistoku Europe”, rekao je Brende. “Tu je Hrvatska zemlja stabilnosti i ‘izvozi’ stabilnost svojim susjedima i to jako cijenimo”, kazao je šef norveške diplomacije koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

“Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Europe kao dvije članice NATO-a”, rekao je Stier i dodao da Zagreb i Oslo misle da Savez mora ostati angažiran na tom području.

Ministri su ocijenili da su Hrvatska i Norveška prijateljske zemlje te da imaju odlične odnose koje žele dodatno osnažiti, posebice u području gospodarske suradnje.

“U veljači obilježavamo 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Norveške, a u međuvremenu smo razvili odlične odnose. Mi smo danas saveznici u NATO-u, a isto tako dijelimo i članstvo u Europskom gospodarskom prostoru (EGP)”, rekao je Stier.

Putem EGP-a i kroz bilateralni financijski instrument norveških grantova također je razvijena dobra suradnja, kazao je Stier i najavio kako bi 21. ožujka trebali početi pregovori za novu financijsku perspektivu koja će uključivati 103 milijuna eura.

“Mi smo s hrvatske strane identificirali koji će biti prioriteti za te pregovore u akvakulturi, u pomorskoj brodogradnji, zaštiti okoliša, energetici, razvojnoj pomoći i migracijama. To su teme o kojima ćemo razgovarati s norveškom stranom.”

Norveški ministar kazao je novinarima da će ti pregovori biti usredotočeni na područja zajedničkog interesa.

Brende je ocijenio da ima “mnogo prostora za daljnje jačanje gospodarske suradnje i za više ulaganja”.

“Naša robna razmjena, iako je jedna od rijetkih gdje Hrvatska ostvaruje suficit s državama Europe, nešto je što želimo dalje razvijati. Cijenimo norveške investicije u Hrvatsku”, izjavio je Stier.

Obojica ministra su pozdravila porast dolazaka norveških turista u Hrvatsku. Proše godine bilo ih je 300 tisuća.

(Agencije)

Related Posts