Norveški fond isključio naftne i plinske tvrtke

Stabilizacijski fond
Norveški stabilizacijski fond u srijedu je prvi puta u povijesti isključio iz portfelja četiri tvrtke zbog prekomjernih emisija štetnih stakleničkih plinova.

Iz portfelja su isključene četiri kanadske tvrtke iz sektora nafte i plina. Canadian Natural Resources, Cenovus Energy, Suncor Energy i Imperial Oil isključeni su zbog “neprihvatljivih emisija stakleničkih plinova”, objavio je Norges Bank Investment Management (NBIM), ogranak norveške središnje banke.

Tvrtke nisu odgovorile na upit Reutersa da komentiraju NBIM-ovu odluku. “Etičko povjerenstvo predložilo je da se kompanije isključe zbog ugljičnih emisija u proizvodnji nafte iz naftnog pijeska”, poručili su iz NBIM-a, pozivajući se na preporuke svog etičkog regulatora.

Kriterij prekomjernih emisija štetnih uveden je kako bi se izdvojili najveći zagađivači a zadržali ostali. Uvršten je među kriterije za isključenje iz fonda prije četiri godine, koji uključuju i proizvodnju nuklearnog oružja, nagaznih mina i duhana i kršenje ljudskih prava.

Etičko povjerenstvo analiziralo je i kompanije u sektoru nafte, cementa i čelika, objavio je norveški fond. Zbog nanošenja štete okolišu isključene su tri kompanije – egipatski i brazilski proizvođači električne energije ElSewedy Electric i Eletrobras i brazilska rudarska tvrtka Vale, objavio je NBIM.

Vale je odbio komentirati odluku, a Eletrobras i ElSewedy nisu bili dostupni za komentar. NBIM je pojasnio da je “razumna” prodaja dionica kompanija s crne liste zahtijevala dosta vremena zbog „situacije na tržištu, uključujući likvidnost pojedinačnih dionica”. Taj investicijski upravitelj u pravilu prodaje udjele prije objave same odluke kako bi spriječio prekomjerne oscilacije na tržištima.

You may also like

0 comments