Norveška vlada omogućuje rudarenje u podmorju

Politički dogovor

Norveška vlada i dvije oporbene stranke postigle su dogovor o zelenom svjetlu za istraživanje minerala u podmorju u arktičkoj regiji, unatoč upozorenjima stručnjaka i aktivista da bi moglo ugroziti okoliš.

Norveška želi postati prva zemlja koja će omogućiti rudarenje u podmorju u komercijalnim razmjerima i opskrbu važnim mineralima u energetskoj traziciji.

Vlada je u izmijenjenoj verziji postrožila zahtjeve o provjeri utjecaja rudarenja na okoliš i propisala da bi zadnju riječ u izdavanju dozvola trebao imati parlament, na temelju podataka prikupljenih iz dubokog mora u početnoj fazi istraživanja.

Prijedlog su usuglasile dvije stranke u manjinskoj vladi, Laburisti i Stranka centra, a prihvatili su ga oporbeni Konzervativci i Stranka napretka, što znači da mu je osigurana većinska potpora na glasanju zakazanom 4. siječnja.

Ekološka letvica za rudarenje morskog dna postavljena je u izmijenjenom prijedlogu prilično visoko, ustvrdio je za Reuters parlamentarni zastupnik konzervativne stranke Baard Ludvig Thorheim.

Žestoko se raspravljalo o tome kako uravnotežiti potrebu za strogim kritrijima zaštite okoliša i komercijalnu održivost za kompanije koje žele vaditi minerale iz mora, naglasio je zastupnik u norveškom parlamentu.

Start-up Loke Marine Minerals bavi se rudarenjem na morskom dnu zadovoljan je kompromisom. Tvrtku podupiru investitori poput naftne servisne tvrtke Technip FMC i norveške pomorske grupe Wilhelmsen.

Grupa za zaštitu okoliša WWF smatra pak da dogovor šteti ugledu Norveške u pitanju očuvanja oceana i izrazila nadu da će parlament na kraju ipak blokirati rudarenje u komercijalnim razmjerima.

You may also like