Norveška smanjila ulaganja u naftu i plin

Pandemisjki razlozi
 Očekuje se da će norveška ulaganja u naftu i plin, koji su ključni pokretač gospodarstva te zemlje, tijekom 2021. godine naglo pasti nakon što su ove godine rasla manje od očekivanja, pokazalo je u četvrtak istraživanje nacionalne statističke agencije (SSB).

Očekuje se da će najveći pad doći iz područja istraživanja novih rezervi i financiranja razvojnih projekata, dok će se tekući radovi na izgradnji naftnih polja nastaviti uglavnom kako je i očekivano.

Prognoze temeljene na podacima naftnih kompanija pokazuju da su investicijski planovi za 2020. godinu smanjeni na 180,3 milijarde norveških kruna (19 milijardi dolara) sa 185,4 milijarde kruna iz veljače, no to je i dalje više nego 2019. kada su bili vrijedni 177,5 milijardi norveških kruna.

Iduće godine se očekuje da će ulaganja u norveški naftni sektor iznositi 145,6 milijardi kruna, u usporedbi s pred tri mjeseca prognoziranih 152 milijarde kruna, priopćio je SSB. Cijena sjevernomorske nafte u travnju je pala na najnižu razinu u dva desetljeća, dok su blokada i ograničena putovanja utjecala na oštro smanjenje potražnje za fosilnim gorivima. Naftne kompanije, uključujući i norveški Equinor, priopćile su kako namjeravaju smanjiti i operativnu i kapitalnu potrošnju, radi očuvanja novca u slučaju pogoršanja.

Planirano smanjenje poreza koje parlament trenutno razmatra moglo bi dovesti do toga da kompanije odobre više projekata, uključujući razvoj naftnih polja NOAKA, Eldfisk North, Greveling i Lavrans, priopćila je statistička agencija. Norveška središnja banka nedavno je po prvi put smanjila svoju ključnu kamatnu stopu na nula posto, navodeći kao razlog utjecaj pandemije Covida-19 i slabijih cijena nafte.

You may also like

0 comments