Norveška kompanija neće istraživati naftu kod Australija

Financial Times
Norveški naftni div Equinor objavio je da odustaje od kontroverznog plana bušenja i traganja za naftom u Velikom australskom zaljevu nakon što je naišao na žestoki otpor ekoloških udruga.

Equinor će „prekinuti svoj plan istraživanja i bušenja u podslivu Ceduna, na obali Južne Australije”, budući da „potencijal projekta nije komercijalno konkurentan u usporedbi s drugim mogućnostima istraživanja”, stoji u priopćenju objavljenom u utorak. eliki australski zaljev posebno je važan za kitove koji tamo dolaze kako bi se parili, podsjećaju stručnjaci za zaštitu okoliša.

U prosincu 2019. australski regulator uvjetno je odobrio bušenje u zaljevu, nakon višegodišnjih pravnih zavrzlama i ekoloških studija. Australski ministar za resurse Keith Pitt izjavio je da je „izuzetno razočaran” Equinorovom odlukom, pozivajući konkurenciju da iskoriste priliku koja se otvorila njegovim odustajanjem.

„Veliki zaljev i dalje spada među pogranične bazene Australije i mi ćemo pravedno i nepristrano analizirati eventualne prijedloge o novim naftnim i plinskim poljima na tom prostoru”, rekao je Pitt.

Equinor je treća velika kompanija za fosilna goriva, nakon BP-a i Chevrona, koja je odustala od bušenja na tom području, za razliku od američkog Murphy Oila i australskog Santosa, primjećuje dpa. Ekološki aktivisti ali i neki zastupnici u australskom parlamenti zadovoljni su odlukom norveške tvrtke, podsjećajući da bi bušenje ugrozilo divlje životinje i klimu a otvorilo bi i prijetnju izlijevanja nafte.

“Ovo je ogromna pobjeda za zajednicu, okoliš, turizam (Južne Australije) i ribarski sektor. Dobra stvar za planetu & radna mjesta. Čestitke svima koji su se žestoko borili”, poručila je putem Twittera zastupnica zelenih u australskom parlamentu Sarah Hanson-Young.

Norveška vlada ima 67 posto udjela u Equinoru, piše među ostalim Financial Times.

You may also like

0 comments