Normalizira li se stanje u Grčkkoj? Novi ministri, otvorene banke i premijer koji je prestao jesti

Grčke banke koje su zatvorene 29. lipnja, otvorit će svoja vrata za klijente, a ograničenja na podizanje novca i financijske operacije bit će lagano ublažene, odlučeno je u subotu. Već tri tjedna Grci su dnevno sa svojih bankovnih računa smjeli podići samo 60 eura. Od ponedjeljka će u jednome danu moći podići više novca, no u tjedan dana i dalje ukupno moći podići svotu od 420 eura, što je kao i dosad – sedam puta po šezdeset eura.

Konkretno, Grk kojemu u ponedjeljak treba 120 eura moći će ih podići odjednom, umjesto da dva dana zaredom dolazi po 60 eura. No ograničenje ostaje isto. Usto će moći ponovno koristiti svoje kreditne kartice u inozemstvu. Iznimka će biti napravljena i u kontroli protoka kapitala koji je na snazi od 29. lipnja, naime, bit će moguće dobiti novčane doznake u iznosu do 5000 eura tromjesečno za sve mlade Grke koji studiraju u inozemstvu, a za potrebe liječenja u inozemstvu grčki će državljani moći iznijeti iz zemlje 2000 eura. U ostalim područjima kontrola protoka kapitala ostaje ista, što znači da Grci ne smiju prebacivati novce u inozemstvo ni iz zemlje iznositi veće količine novca u gotovini, a ni otvarati nove račune u vlastitoj zemlji.

Novi ministri u grčkoj vladi premijera Aleksisa Ciprasa prisegnuli su u subotu nakon isključivanja iz vlade disidenata u Ciprasovu kabinetu koji su se suprotstavili postignutom sporazumu s Europskom unijom o novom paketu pomoći Grčkoj. Cipras je iz vlade otpustio tvrdokornog disidenta iz njegove stranke Sirize, bivšeg ministra energetike Panagiotisa Lafazanisa te dvoje pomoćnika ministra i napravio neke rošade unutar vlade.

Dosadašnji ministar rada i blizak Ciprasov saveznik Panos Skurletis, koji je preuzeo sektor energetike, kazao je komentirajući rekonstrukciju vlade da je riječ o “prilagodbi vlade na novu realnost”. U rekonstrukciji kabineta Cipras se oslonio na snage iz vlastite stranke te iz desno orijentirane stranke Nezavisnih Grka. Ministar za upravne reforme Georg Katrugalos postao je novi ministar rada, a za novog ministra obrane imenovan je Kristoforos Vernardakis. Na dužnosti ministra financija ostaje nedavno imenovani Euklid Cakalotos, koji je 6. srpnja na toj dužnosti zamijenio dotadašnjeg ministra Janisa Varufakisa. “Naš cilj je tvrdo pregovarati o uvjetima sporazuma, ne ga samo zapečatiti, nego raspraviti o tome kako će on biti implementiran. U tekstu je još mnogo nejasnih pojmova”, kazao je novi ministar rada Katrugalos.

Oslabljen pobunom u vlastitoj stranci ljevice pošto je 38 zastupnika Sirize u četvrtak glasalo protiv reforma ili je bilo suzdržano, Cipras se morao osloniti na glasove oporbenih stranaka da reforme dobiju zeleno svjetlo u parlamentu. U zamjenu za 86 milijarda eura, koliko bi trebao iznositi novi paket pomoći, Grčka je pristala provesti bolne reforme među kojima su povećanje poreza na dodanu vrijednost, izmjene poreznog i mirovinskog sustava te rezanje javne potrošnje.

Ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u subotu pokazuje da bi, ako bi se sada održali izbori, Siriza na njima dobila 42,5 posto glasova, gotovo dvostruko više od drugoplasirane Nove demokracije, sa 21,5 posto očekivanih glasova birača. Po tom ispitivanju, koje objavljuje lijevi list Efimerida Ton Sintaknon, 70 posto ispitanika sklono je prihvaćanju dogovora o pomoći Grčkoj ako joj to omogućuje ostanak u zoni eura.

Zemlje članice Europske unije odobrile su u petak hitni zajam Grčkoj od 7,16 milijardi eura za prijelazno razdoblje dok se ne dovrše pregovori o trećem paketu pomoći toj zemlji, a nečlanice eurozone dobile su jamstva da neće imati nikakvih posljedica ako bi Grčka bila u nemogućnosti otplatiti taj zajam. Vijeće Europske unije odobrilo je u petak kratkoročni zajam od 7,16 milijardi eura iz Europskog mehanizma za financijsku stabilnost (EFSM). Zajam dolazi na naplatu najkasnije za tri mjeseca, a bit će isplaćen u dvije rate. S tim sredstvima Grčka će moći otplatiti neplaćenu ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu od 1,6 milijardi eura i 4,2 milijarde eura Europskoj središnoj banci, koji stižu na naplatu u ponedjeljak, 20. srpnja.

Budući da će pregovori o trećem programu financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, koji će iznositi između 82 i 86 milijardi eura, za čiji su se početak u petak stekli svi uvjeti, trajati nekoliko tjedana, Grčkoj je potreban hitan zajam kako bi u međuvremenu mogla ispuniti svoje financijske obveze. Hitni zajam bit će vraćen sredstvima koja će joj biti dodijeljena u okviru trećeg paketa pomoći. Budući da je EFSM fond za koji preko europskog proračuna jamče sve zemlje članice EU-a, članice eurozone dale su jamstva onim zemljama koje nemaju zajedničku valutu, da će bilo kakav rizik u slučaju da Grčka ne mogne vratiti kredit, biti pokriven gotovinom iz Europske središnje banke.

“Moj Aleksis u zadnje vrijeme nit’ jede, nit’ spava”, rekla je u intervjuu za grčki tjednik Parapolitika njegova majka Artisti Cipras koja se požalila da sin više ni za nju nema vremena. “U posljednje vrijeme moj Aleksis nit’ jede, nit’ spava, ali izbora nema, dužan je prema narodu koji mu je ukazao povjerenje”, rekla je za subotnje izdanje tjednika sedamdesettrogodišnja Artisti Cipras. “Jako ga rijetko viđam u zadnje vrijeme. Stalno je na relaciji zračna luka – parlament. Nema vremena ni za vlastitu djecu. Ta kako bi imao vremena za mene?”, kaže zabrinuto gospođa Cipras. “Kada razgovaramo uvijek mu kažem da vodi računa o svojoj zemlji, ali i da pazi na sebe. Odgovara mi da ne brinem i da će sve na kraju biti dobro”, kaže Artisti Cipras.

 Na fotografijama objavljenim u tisku u zadnje vrijeme četrdesetgodišnji premijer izgleda umorno, zabrinuto podupirući čelo rukom dok sjedi u parlamentu u kojemu je prošli četvrtak usvojio niz teških reformi, koje je jedan dio članstva Sirize kritizirao.

You may also like