Home Ekonomija Nokia uskoro ponovno na tržištu mobilnih telefona

Nokia uskoro ponovno na tržištu mobilnih telefona

by admin

Finska kompanija Nokia, nekoć globalna tehnološka zvijezda, zapošljava softverske stručnjake, testira nove proizvode i traži prodajne partnere u nastojanju da se vrati na tržište mobilnih telefona i potrošačke tehnologije, koje je napustila prodajom svog poslovanja vezanog za mobitele.

Nekada najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona, Nokia je bila pogođena rastom tržišta pametnih telefona te potisnuta konkurencijom Applea i Samsunga. Svoje poslovanje vezano za mobitele prodala je krajem 2013. godine Microsoftu i od tada se usmjerila na proizvodnju opreme za telekomunikacijske mreže.

Čelnik Nokije Rajeev Suri sada planira povratak na tržište mobitela. Mora čekati do kraja 2016. godine prije nego što može razmotriti ponovni ulazak u to područje, jer tada istječe dogovor s Microsoftom o ne-natjecanju. Međutim, pripreme su u toj finskoj kompaniji u tijeku.

Nokia je već ušla na potrošačko tržište. Lansirala je Android tablet N1 koji je od siječnja u prodaji u Kini, a prije nekoliko dana predstavila je i “kameru za virtualnu stvarnost”. Također je pokrenula Android aplikaciju pod nazivom Z Launcher, koja organizira sadržaj na pametnom telefonu.

U međuvremenu, njezin odjel za tehnologije objavio je na LinkedIn-u na desetke natječaja za radna mjesta u Kaliforniji, od koji su mnoga u razvoju proizvoda, uključujući za Android inženjere specijalizirane za operativni softver koji će koristiti mobilni uređaji Nokije. Nokia je planirala otpustiti oko 70 ljudi u tom odjelu, no izvor iz tvrtke kazao je za Reuters da je ta brojka sada prepolovljena.

Related Posts