Home Ekonomija Nokia ukida 10 do 15 tisuća radnih mjesta

Nokia ukida 10 do 15 tisuća radnih mjesta

by Agencije

Finska Nokia vjerojatno će ukinuti 10 do 15 tisuća radnih mjesta na globalnoj razini, u sklopu programa smanjenja troškova nakon akvizicije francusko-američkog rivala Alcatel-Lucenta, upozorio je predstavnik finskog sindikata.

Nokia je u travnju započela provedbu programa smanjenja troškova za 900 milijuna eura do 2018. godine, no tek trebaju objaviti koliko točno radnih mjesta namjeravaju ukinuti, podsjeća Reuters. “Nismo čuli službene brojke, no temeljeno na onome što čujemo od naših sindikalnih kontakata, procjenjujem da bi aktualni ciklus mogao pogoditi 10 do 15 tisuća radnih mjesta na globalnoj razini”, kazao je Risto Lehtilahti, predstavnik sindikalne podružnice u Nokijinom pogonu u finskom Ouluu.

Glasnogovornica Nokije odbila je komentirati te brojke. Na globalnoj razini Nokia zapošljava približno 104 tisuće radnika. Prošlog tjedna objavili su pojedinosti plana za matičnu Finsku gdje planiraju ukinuti oko tisuću radnih mjesta, 300-tinjak manje nego što su prvotno planirali.

Već su najavili da u Njemačkoj planiraju ukinuti 1.400 radnih mjesta, a u Francuskoj 400, ali će istodobno otvoriti 500 mjesta u segmentu istraživanja i razvoja, u skladu s obećanjima francuskoj vladi prilikom pregovora o preuzimanju Alcatela. Glasnogovornica je kazala da u kompaniji nemaju novije podatke vezane za Njemačku odnosno Francusku, a odbila je iznijeti detaljnije informacije za druge zemlje. Nokia pregovara s predstavnicima radnika u približno 30 zemalja.

Plan ušteda usvojen je između ostalog kako bi se amortizirale posljedice slabog tržišta mrežne opreme. Nokia je nedavno objavila da u ovoj godini očekuje pad prodaje u tome segmentu. “Neka radna mjesta bit će u potpunosti ugašena, neki rezovi proizlaze iz preklapanja s Alcatelom a neki poslovi bit će prebačeni u zemlje s nižim troškovima”, tumači sindikalni predstavnik Tuula Aaltola.

U Finskoj je Nokia ukinula tisuće radnih mjesta u proteklih deset godina nakon što je nekoć njezin dominantni telefonski biznis zasjenjen uzletom konkurenata u segmentu pametnih telefona..

Related Posts