Nobilo: Lozančić na ulici bio bi tempirana bomba

O smjeni šefa SOA-e Dragana Lozančića u Novom danu N1 televizije govorio je odvjetnik Josipa Perkovića, Anto Nobilo, poznat po izjavama kako će bude li Perković u Muenchenu suđen kao osumnjičenik za ubojstvo Stjepana Đurekovića to za državu biti veliki problem.

Predsjednica Republike je u svojem priopćenju naglasila kako više nema povjerenja u čelnog čovjeka Sigurnosno obajvještajne agencije, ali i napisala kako je prekršen zakon? Je li to način koji predviđa zakon?

“Mene to malo čudi da je to što predsjednica nema povjerenja razlog za smjenu. Trebala bi navesti zakonski razlog zbog čega misli da Lozančić ne može obavljati dužnost. Ona mora napisati što je on trebao napraviti, a nije i po kojem članku. Po onome što je izašlo u javnost reklo bi se da je upitna proslava rođendana predsjednice koju je organizirao Zdravko Mamić i da predsjednica smatra da ju je Lozančić trebao obavijestiti da je njezin razgovor s Mamićem bio slušan. Međutim, takve obveze nema. Šef SOA-e mora predsjednicu obavještavati o bitnim činjenicama za nacionalnu sigurnost, a ne o mjerama.

Je li susret sa Zdravkom Mamićem stvarno bio razlog za smjenu?

“Vjerojatno je povod, ali nije suštinski razlog. Vjerojatno je povrijeđen ego predsjednice. Znamo da nova vlast želi ravnatelja SOA-e. Most i HDZ su čak i pregovarali kome će prispasti SOA. Zašto političari žele imati svog čovjeka na čelu tajne službe? Da ih štiti i može im pomoći i daje informacije o nekome drugom. Sam Lozančićev rad ni predsjednica nije dovela u pitanje. Hrvatska javnost, a pogotovo slovenska znaju da je SOA obradila one arbitre, što je bio apsolutni nacionalni interes. Da je samo to napravio, napravio je strašnu stvar za Hrvatsku. Političari žele imati kontrolu nad SOA-om i to je suština. U odnosu na to kako je prije funkcionirala SOA, kad su curjele informacije… Otkad je Lozančić na čelu ne znamo ni za SOA-u ni za Lozančića, a to je znak da tamo sve štima. Ako su ga već željeli smijeniti trebali su čekati istek njegovog manadata jer ovako nastaje kaos.”

Koliki je politički utjecaj na rad SOA-e?

“Uvijek su ljudi iz službe znali servisirati političare. Političari su podrška obavještajcima, a za to dobivaju informaciju više. Radi se o spoju na osobnoj razini zbog osobnih interesa. Recimo, HDZ smatra da mu je to privatno pravo, Most ima afinitete i izrazio ih. Nešto tu nije u redu. Zašto političkoj stranci treba obavještajni sustav? Državi treba obavještajni sustav.”

Je li služba i na koji način kontaktirala s Vama zbog činjenice da ste bili branitelj i haškim optuženicima, ali i sada Josipu Perkoviću?

“Sad kad je Perković u pitanju to je njima vruć teren, tu nije bilo kontakta. Kad sam u Haagu branio genarala Tihomir Blaškića, onda sam imao dosta kontakata i dosta ratova s vojnom tajnom službom. Oni su htjeli obranu otjerati u svom smjeru, da se sve svali na Blaškića, a spase neki drugi. Špijunirali su me, pratili, svašta. Bilo je svega.”

Kakvu je ulogu imala SOA u slučaju Perković?

“SOA je nelegalno izručila arhivu državne sigurnosti drugoj državi. Toga nema nigdje. Državna arhiva samo je jedan dan osvanula na porti bavarske policije i to od anonimne osobe. Tada je SOA-u vodio Tomislav Karamarko.

Je li to utjecalo na slučaj?

“Da, sve je to zapravo išlo nama u prilog. Nesvjesno su nam pomogli.”

Postoji li sustavan i dobar nadzor nad radom SOA-e?

“Ne. Mi nemamo dobru tradiciju parlamentarnih istražnih komisija. Ovaj slučaj trebao bi završiti parlamentarnom istragom, a naš Odbor za nacionalnu sigurnost se nije ni formirao. Kontrola se defakto vrši na način da se nekoga jedino može pitati “Dečki, jeste li vi prekršili zakon?”. Moramo imati bolji nadzor. Ovakav način smjene šefa službe trebao bi biti alarm i parlament bi se trebao uključiti.”

Što se kod nas događa s ljudima koji su bili dio najosjetljivijih službi, a zatim ostanu doslovno na ulici? Posljedni u nizu je Saša Perković, bivši savjetnik Predsjednika Josipovića za nacionalnu sigurnost?

“Ako prekše zakon, oni se više ne bi smjeli zaposliti u sigurnosnom sutavu i državnoj službi. To je onda temiprana bomba. Ni jedna država svoje bivše obavještajce ne bi smjela ostaviti na ulici. Mi dopuštamo da njemu s ponudom priđe bilo koja druga strana. Top obavještajci se ne ostavljaju na ulici!

Je li se to dogodilo sa Sašom Perkovićem?

“Da. za to je kriv ovaj sustav. Kada pogledamo slučaj Josipa Perkovića, Hrvatska je jedina država u svijetu koja je izručila svojeg top obavještajca. To se nikad nije dogodilo.

Postoji li paraobavještajni sustav i tko ga vodi i organizira?

“Itekako postoji i većinom je regrutiran od bivših obavještajaca koji traže nove gospodare. Znamo da se nude političarima i strankama, ali ne znamo nude li se i drugim, stranim službama. Oni uglavnom primjenjuju obavještajne mjere neovlašteno i imaju kontakt sa starim kolegama i tu onda cure informacije.

U kakvoj je poziciji sada premijer Orešković?

“Premijer nije u sjajnoj poziciji. Ono što dolazi iz Ureda predsjednica izgleda da mu ona postavlja “ili, ili” uvjet, HDZ također želi smjenu. Premijer Orešković, koji nema svoju izvornu političku snagu nije u sjajnoj poziciji i vjerojatno će popustiti, ali ima jedan manevar – otići u Sabor i zatražiti mišljenje parlamenta. Da Sabor napravi detaljnu istragu i da mu da objektivnu infromaciju. To bi po mom pogledu bio potez koji bi premijera ojačao u našoj percepciji i pokazao da nije samo figura.

Božo Petrov je razgovarao s Draganom Lozančićem nakon njegove smjene. Je li to u redu?

“U ovoj situaciji meni se to čini opravdanim jer je dobio paušalne informacije koje ukazuju da to nije bilo za smjenu. Htio je čuti i drugu stranu da bi mogao zauzeti stranu. Petrov mi se tu čini da ima ulogu nekog korektiva i to je dobro, samo pitanje koliko će tako on i Most izdržati.

U kakvoj je situaciji Dragan Lozančić?

“Moglo bi se reći da je on sada poluravnatelj. Jedan od dva stupa mu je dao otkaz. Ovakve stvari destabiliziraju sustav i ovo ne smije dugo trajati. Njegovi potčinjeni su sada isto destabilizirani. Ovako se ne može raditi. Poruka se mora donijeti u relativno kratkom vremenu, rekao je Nobilo za N1.

You may also like

0 comments