Home Ekonomija NLB će prodati loš kreditni plasman

NLB će prodati loš kreditni plasman

by Agencije

Nova Ljubljanska banka (NLB) zaključuje postupak prodaje velikog dijela svojih nenaplativih kredita za koje joj se nudi 20 posto njihove nominalne cijene, piše u četvrtak ljubljanski “Dnevnik”.

Najveća slovenska banka u 100-postotnom je državnom vlasništvu, a u dogovoru s Europskom komisijom iduće bi godine trebala biti privatizirana, no njenu bilancu još uvijek opterećuje visok postotak loših kredita, što joj smanjuje vrijednost i zanimanje potencijalnih investitora. S krajem prošle godine NLB je imala 1,9 milijarde nenaplativih kredita, odnosno 19,3 posto od svog ukupnog kreditnog portfelja, dok u slovenskom bankarskom sustavu taj udio iznosi znatno manje – 8,5 posto.

Banka je krajem prošle godine objavila namjeru prodaje paketa loših kredita u ukupnom iznosu 800 milijuna eura, a proces je pred zaključkom. Prema nesluužbenim informacijama koje prenosi “Dnevnik”, paket loših kredita NLB-a kupit će slovenska tvrtka KF Finance, koja u tom poslu sudjeluje s jednim britanskim financijskim fondom, a ponudili su cijenu u visini 20 posto nominalne vrijendosti duga koji će kupiti.

Konačan potpis ugovora još je samo formalnost, navodi list, pozivajući se na svoje informacije koje u NLB-u i potencijalnom kupcu nisu željeli komentirati. Među kreditima koji se prodaju su i krediti NLB-a dani poduzećima izvan Slovenije, uglavnom na području zapadnog Balkana, a u konkurenciji za njihovu kupnju bio je, uz KF Finance, do samoga kraja i jedan financijski fond iz Norveške, piše dnevni list Dnevnik u svom poslovnom prilogu.

Na sličan način, navodi list, svoje loše kredite, one koji nisu u okviru sanacije preneseni na tzv. lošu banku, namjeravaju prodati i dvije druge najveće slovenske banke – Nova kreditna banka Maribor (NKBM) i Abanka.

Related Posts