Njemačko tržište automobila u veljači se oporavilo

Udruga proizvođača poručila
Prodaja novih automobila u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, porasla je u veljači, signalizirajući oporavak sektora uzdrmanog postroženim testovima emisije štetnih plinova.

U veljači je u Njemačkoj registrirano 268.800 novih automobila, tri posto više nego u istom mjesecu prošle godine, objavilo je u ponedjeljak udruženje njemačkih proizvođača automobila VDA. U siječnju njihov je broj smanjen peti mjesec zaredom, i to za 1,4 posto.

Čini se da su razlog oporavka prodaje u veljači poticaji koje proizvođači nude kupcima kako bi zamijenili stare dizelaše novim modelima, nagađa Peter Fuss iz savjetodavne tvrtke EY. “Ti su popusti po svemu sudeći udahnuli život tržištu”, kaže Fuss.

Potražnja se u Njemačkoj počela oporavljati dok druga tržišta i dalje bilježe silazni trend. Tako je u Sjevernoj Americi prodaja smanjena u veljači zbog neuobičajno niskih temperatura a posustajanje se nastavlja i na kineskom tržištu zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

Iz VDA su danas izvijestili i da je u veljači u Njemačkoj proizvedeno ukupno 440.900 novih automobila, jedan posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Izvoz je pak po njihovim podacima stagnirao.

You may also like

0 comments