Home Ekonomija Njemačko i francusko gospodarstvo zaključuju godinu snažnijim rastom

Njemačko i francusko gospodarstvo zaključuju godinu snažnijim rastom

by Petra Rajković

Aktivnosti u njemačkom i francuskom gospodarstvu trebale bi ubrzati u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, pokazuju najnovije procjene, dok se kao rizik u idućoj godini izdvaja politička neizvjesnost vezano za buduću američku politiku i izbore u Francuskoj.

Njemačko će gospodarstvo u četvrtom tromjesečju vjerojatno porasti snažnije nego što se dosada očekivalo, a brži tempo rasta trebao bi se protegnuti i na početak iduće godine, procjenjuju u njemačkom ekonomskom institutu Ifo u dvogodišnjim prognozama, objavljenim u petak.

“Svi znakovi upućuju na zaključak da će četvrto tromjesečje biti snažnije nego što se očekivalo”, ističe u priopćenju objavljenom u petak čelnik instituta Clemens Fuest. “Zamah će se prenijeti i na novu godinu”, dodaje.

U trećem tromjesečju aktivnosti su porasle samo 0,2 posto, upola sporije nego u razdoblju od travnja do lipnja.

U institutu su blago povisili procjenu rasta njemačkog gospodarstva u iduće dvije godine i sada očekuju da će gospodarstvo u 2017. porasti 1,5 posto, te 1,7 posto u 2018. To je po 0,1 postotni bod više no što su očekivali dosada.

Procjena ovogodišnjeg rasta potvrđena je na 1,9 posto, što bi bio najsnažniji skok u pet godina.

Očekivani sporiji rast u idućoj godini čelnik Ifoa tumači isključivo kao posljedicu manjeg broja radnih dana.

U institutu ipak upozoravaju na iznimno velike rizike koji bi mogli prigušiti očekivani rast. “Referendum o Brexitu, američki predsjednički izbori i neuspjela ustavna reforma u Italiji iz temelja su promijenili globalni politički krajolik, što bi moglo imati dalekosežne i u velikoj mjeri nedokučive posljedice po svjetsko gospdoarstvo i po Njemačku u idućim godinama.”

“Bude li američka financijska politika uistinu znatno ekspanzivnija kao što najavljuje novoizabrani predsjednik, to bi SAD-u i svjetskom gospodarstvu trebalo osigurati značajne pozitivne poticaje. S druge bi pak strane snažno izražena i dugotrajna politička neizvjesnost i nastavak procesa raspada političkog i ekonomskog sustava bacili sjenu na ekonomske izglede”, dodaju

Brži rast na kraju godine i u Francuskoj

I u francuskom statističkom uredu najavljuju solidniji kraj godine za gospodarstvo nakon slabijeg drugog i trećeg tromjesečja, u kojima su na razinu gospodarskih aktivnosti utjecali štrajkovi, manji broj turista zbog terorističkih napada i lošiji urod zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

Gospodarske aktivnosti porasti će u četvrtom tromjesečju 0,4 posto, procijenio je Insee u četvrtak u tromjesečnim prognozama, nakon blagog pada aktivnosti u drugom tromjesečju i slabašnog oporavka u razdoblju od srpnja do rujna.

Time bi rast u cijeloj 2016. godini dosegnuo 1,2 posto i bio bi nešto slabiji no što su dosada predviđali u statističkom uredu, projiciravši rast na 1,3 posto. U vladi su nedavno izmijenili procjenu rasta na 1,4 posto.

Među najvećim je utezima za francuski gospodarski rast u ovoj godini snažan pad proizvodnje u poljoprivredi. Zbog neuobičajeno niskih temperatura i obilnih padalina urod pšenice bio je najslabiji u 30 godina a smanjena je i proizvodnja vina, za devet posto.

To je smanjilo stopu rasta za 0,2 postotnog boda, ističu u Inseeu.

Dodatno su gospodarske aktivnosti prigušili štrajkovi u francuskim rafinerijama prošlog proljeća zbog vladinih izmjena zakona o radu i pad broja turista nakon terorističkih napada u Parizu i Nici.

Za prvo tromjesečje 2017. godine u uredu predviđaju rast gospodarskih aktivnosti za 0,3 posto, koji bi u drugom tromjesečju trebao blago ubrzati, na 0,4 posto, poduprt prognoziranim 1,1-postotnim oporavkom izvoza u prvoj polovini godine.

Nezaposlenost bi se do kraja lipnja trebala blago smanjiti, na 9,8 posto.

Kao moguće rizike po rast u statističkom uredu izdvajaju snažniju inflaciju i političku neizvjesnost u izbornoj godini.

(Agencije)

Related Posts